Exuberanţa franceză şi pasivitatea americană stabilesc cursul euro/dolar

În ianuarie, când începuseră să se audă din nou cei care previzionau că rata de schimb euro-dolar va ajunge la 1 la 1, bloguluibalan.ro a estimat o apreciere a euro în raport cu dolarul peste nivelul de 1,12.

În momentul de faţă, cursul a reuşit să atingă 1,126, ceea ce înseamnă depăşirea intervalului de fluctuaţie 1,046-1,086 şi înscrierea într-o bandă nouă: 1,086 – 1,126.

Se prefigurează o retragere spre 1,10 dolari/ euro, puţin probabil sub această limită, şi o revenire ce se poate materializa în depăşirea 1,126 şi o creştere de curs spre 1,155 dolari/ euro.

Dacă ieşirea din vechiul interval şi înscrierea în cel nou are legătură cu stângăciile lui Trump, care prin declaraţiile sale a reuşit să deprecieze dolarul în locul Fed (ceea ce permite ajustarea deficitului bugetar şi a datoriei publice), o nouă întărire a monedei unice europene îşi găseşte determinantul în ultimele evenimente din Franţa.

Aici noul preşedinte are şanse reale să înceapă să gestioneze corespunzător situaţia, să se impună în faţa Germaniei şi să reprezinte un punct de echilibru în Uniunea Europeană.

Totuşi în UE problemele legate de clasa politică, taxată de curând de Brexit, sunt unele spinoase, ceea ce face improbabilă o întărire mai mare a euro, spre 1,25.

Contextul favorabil pentru moneda europeană e facilitat mai departe şi de Statele Unite, ce nu par că fac paşi reali către abandonarea Obamacare şi nici spre relaxarea fiscală anunţată în campania electorală, circumstanţe ce ar putea să arate că dolarul e insuficient de depreciat în prezent.

Menţionăm că cei mai mari participanţi la piaţa valutară au previziuni de 1,02 şi 1,04 dolari/ euro la final de an, ceea ce pare puţin realist, fiindcă Brexitul e mai mult o sperietoare, de care Regatul Unit arată că nu se teme.


Energy Report

Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review