Restitutio in integrum vs neolibertate

Primul partid istoric dispărut la un deceniu după ce s-a reînființat a fost Partidul Social-Democrat Român condus de Sergiu Cunescu. Continuatorul partidului de stânga al lui Constantin Titel Petrescu s-a disipat în PDSR, fost FDSN, care a căpătat astfel legitimitate și s-a numit PSD.

A urmat cam în acelaşi timp PNȚ. Țărăniștilor, fără Corneliu Coposu, trecut în lumea celor drepți, li s-a oferit mărul otrăvit al guvernării ca să nu se mai audă apoi nimic de ei, de CDR și de Golaniadă.

Astfel s-au împușcat trei iepuri dintr-o lovitură. Ba chiar patru dacă mai punem la socoteală că PNȚ era singurul partid monarhist din România, ocazie cu care s-au pus pe făraş şi demersurile de restitutio in integrum.

Chiar aşa, haideţi să ne reamintim nişte fragmente din Imnul golanilor:

A fost odată ca-n poveşti, a fost în România
O gaşcă mare de golani ce-au alungat sclavia
Noi nu ne-am confundat nicicând cu "oamenii de bine"
Numiţi şi neocomunişti şi fără de ruşine.

Vrem libertate, nu comunism şi nici schimbări de formă
Şi de aceea securişti, să nu ne puneţi normă.
Noi nu vrem neocomunism nici neolibertate
"Democraţii" originale şi nici minciuni sfruntate.

Între timp nu doar că nu se mai fredonează cântecele golanilor, dar au dispărut fizic şi autorii/interpreții emblematici: Cristian Pațurcă şi Valeriu Sterian.

Fără PNȚ, Golaniadă și Monarhie ar urma, logic, să dispară istoric și liberalismul. De fapt, dacă ne gândim bine e ca și terminat din moment ce pe plan european se dizolvă în partidul popular. Mai apropiat de această linie predominant creștin - democratică, în niciun caz clasic - liberală, poate c-ar fi fost defunctul PNȚ(CD).

Ce e de făcut într-un asemenea context, în care există riscul pierderii identității, deși denumirea s-ar păstra, doar alăturarea populară ar indica faptul că ar fi ceva nepotrivit? Păi, cum ce?! Restitutio in integrum! Cu tot cu Golaniadă/Monarhie, dar fără #. În caz contrar cărțile de istorie ar trebui puse pe foc, în manieră goebbelsiană, fără Iuliu Maniu, I.C. Brătianu și Titel Petrescu, Carol, Mihai sau Regina Maria.


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review