Țiganii sunt singurii care n-au abandonat etalonul aur

Pentru că monedele de aur din salbele țigăncilor (adevărații bani, și nu bancnotele care sunt, de fapt, niște titluri de proprietate asupra banilor de aur) concurau moneda discreționară (de hârtie) au stat în ilegalitate hăt-hăt, până în 2001.

Iată un scurt istoric:

Regele Mihai oferă cetățenilor - legea 656, publicată în Monitorul Oficial nr. 298 din 23 decembrie 1944 - unei Românii ocupate de ruși o parte din aurul Băncii Naționale, când a emis medalia jubilară Ardealul Nostru.

Scopul a fost de a-i pune la adăpost de răul ce avea să vină. Moneda semăna frapant cu piesa de 20 de franci francezi numită popular “cocoșel”. 

 

 

1 ardealulnostru

 

 

În anul 1947 apărea însă primul decret care stabilea că românii trebuie să cedeze aurul "sub orice formă" statului comunist român. Nici măcar medaliile jubiliare emise pe baza decretului-lege nr. 656 din 1944 nu au scăpat de confiscări . 

 

 

2 salba

 

 

Apoi s-au semnat două decrete prin intermediul cărora se stabilea exact ce cantitate de aur puțeau deține românii.

Primul stabilea că se puțeau achiziționa bijuterii, dar nu în cantități mari, și doar anumite monede de aur. Pe baza acestor decrete a început atunci marele jaf al comuniștilor, mai ales începând cu anul 1960, când a intrat în vigoare ultimul document, mult mai restrictiv decât primul.

Acest act se referea doar la o categorie de monede care puțeau fi deținute, adică ducații austrieci găuriți, cunoscuți pentru că stăteau la baza celebrelor salbe țigănești.

Celebrii "cocoșei", dar și restul monedelor din aur, și chiar bijuteriile, deveneau astfel interzise la deținere. 

 

 

3 adevarati cocosei

Adevărații "cocoșei", moneda de 20 de franci

 

 

Acest decret i-a stimulat pe”binevoitori” să-și toarne colegii, vecinii și prietenii. Se turna masiv la Miliție, urma apoi o percheziție, întocmirea unui proces-verbal constatator de către milițieni, confiscarea aurului și depunerea lui la BNR.

Cei care erau prinși cu monede interzise riscau și mai mult, adică un proces penal. Mulți s-au trezit atunci și cu banii luați și cu cazierul pătat.

 În 1990, persoanele care au fost afectate de decretele comuniste au început, timid, demersurile necesare pentru recuperarea bunurilor din aur. Pentru început s-au restituit monedele confiscate în baza Decretului 244/1978, deși acestea erau permise la deținere.

Respectivele monede au fost însă confiscate abuziv de către milițienii care nu se rezumau la respectarea legii și ridicau nu doar obiectele din aur a cărui deținere era interzisă, ci confiscau tot.

Primele restituiri s-au făcut pe baza unor ordonanțe date de procurori. 

 

 

5 Franz Iosif

 

 

Abia în 2000, odată cu intrarea în vigoare a OUG 190/2000, care prevedea restituirea obiectelor din metale prețioase și a pietrelor prețioase către persoanele îndreptățite sau moștenitorii acestora, încep practic procesele în instanță pentru recuperarea aurului confiscat de comuniști.

 Acest act stabilea că obiectele confiscate, dacă se găseau, trebuiau restituite proprietarului în natură, iar dacă nu existau trebuia să le fie dată proprietarilor contravaloarea obiectelor în bani, fiecare gram fiind plătit la cursul din ziua restituirii.

Chiar dacă imediat după 1990 aurul se putea achiziționa fără restricții, decretul lui Ceaușescu a mai rămas în vigoare până în 2001.

Dar suntem deja zeci de ani mai târziu care-s monedele cu care se pot constitui viitoarele salbe? Cele mai cunoscute și tranzacționate monede pe piață internațională sunt American Gold Eagle, Canadian Maple Leaf, Krugerrand  și Swiss Francs (Vreneli). 

 

 

6 Krugerrand

 

 

În afara acestor monede o lichiditate bună mai au Australian Nugget, Mexican 50 peso și Mexican onza, Austrian 100 Corona ori  Hungarian Corona.

 

 

7 bis

 

 

Dar nu numai străinii au monede de aur. Avem și noi, românii. Cea mai valoroasă piesă românescă este “Galbenul Mare”, bătută de regele Carol al ÎI – lea pentru a omagia zece ani de domnie. 

 

 

 7 galben mare

 

 Monedele jubiliare au patru variante, două datând din 1939 (“Lupa Capitolina”, “Țăranul cosaș”) și  două din 1940 (“Împăratul Traian”, “Țăranca Modura”). 

 

 

 


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review