Tiganii sunt singurii care n-au abandonat etalonul aur

 

Pentru ca monede de aur din salbele tigancilor (adevaratii bani, si nu bancnotele care sunt, de fapt, niste titluri de proprietate asupra banilor de aur) concurau moneda discretionara (de hartie) emisa  de Banca Nationala, au stat in ilegalitate hat-hat, pana in 2001.

Iata un scurt istoric:

Regele Mihai ofera cetatenilor - legea 656, publicata în Monitorul Oficial nr. 298 din 23 decembrie 1944 - unei Romanii ocupate de rusi o parte din aurul Bancii Nationale, cand a emis medalia jubilara Ardealul Nostru.

Scopul a fost de a-i pune la adapost de raul ce avea sa vina. Moneda semana frapant cu piesa de 20 de franci francezi numita popular “cocosel”.

 

 

1 ardealulnostru

 

 

In anul 1947 aparea insa primul decret care stabilea ca romanii trebuie sa cedeze aurul "sub orice forma" statului comunist roman. Nici macar medaliile jubiliare emise pe baza decretului-lege nr. 656 din 1944 nu au scapat de confiscari .

 

 

2 salba

 

 

Apoi s-au semnat doua decrete prin intermediul carora se stabilea exact ce cantitate de aur puteau detine romanii.

Primul stabilea ca se puteau achizitiona bijuterii, dar nu in cantitati mari, si doar anumite monede de aur. Pe baza acestor decrete a inceput atunci marele jaf al comunistilor, mai ales incepand cu anul 1960, cand a intrat in vigoare ultimul document, mult mai restrictiv decat primul.

Acest act se referea doar la o categorie de monede care puteau fi detinute, adica ducatii austrieci gauriti, cunoscuti pentru ca stateau la baza celebrelor salbe tiganesti.

Celebrii "cocosei", dar si restul monedelor din aur, si chiar bijuteriile, deveneau astfel interzise la detinere.

 

 

3 adevarati cocosei

Adevaratii "cocosei", moneda de 20 de franci

 

 Acest decret i-a stimulat pe”binevoitori” sa-si toarne colegii, vecinii si prietenii. Se turna masiv la Militie, urma apoi o perchezitie, intocmirea unui proces-verbal constatator de catre militieni, confiscarea aurului si depunerea lui la BNR.

Cei care erau prinsi cu monede interzise riscau si mai mult, adica un proces penal. Multi s-au trezit atunci si cu banii luati si cu cazierul patat.

In 1990, persoanele care au fost afectate de decretele comuniste au inceput, timid, demersurile necesare pentru recuperarea bunurilor din aur. Pentru inceput s-au restituit monedele confiscate in baza Decretului 244/1978, desi acestea erau permise la detinere.

Aceste monede au fost insa confiscate abuziv de catre militienii care nu se rezumau la respectarea legii si ridicau nu doar obiectele din aur a carui detinere era interzisa, ci confiscau tot.

Primele restituiri s-au facut pe baza unor ordonante date de procurori.

 

 

5 Franz Iosif

 

 

Abia in 2000, odata cu intrarea in vigoare a OUG 190/2000, care prevedea restituirea obiectelor din metale pretioase si a pietrelor pretioase catre persoanele indreptatite sau mostenitorii acestora, incep practic procesele in instanta pentru recuperarea aurului confiscat de comunisti.

Acest act stabilea ca obiectele confiscate, daca se gaseau, trebuiau restituite proprietarului in natura, iar daca nu existau trebuia sa se restituie proprietarilor contravaloarea obiectelor in bani, fiecare gram fiind platit la cursul din ziua restituirii.

Chiar daca imediat dupa 1990 aurul se putea achizitiona fara restrictii, decretul lui Ceausescu a mai ramas in vigoare pana in 2001.

Dar suntem deja in anul de gratie 2014, care-s monedele cu care se pot constitui viitoarele salbe? Cele mai cunoscute si tranzactionate monede pe piata internationala sunt American Gold Eagle, Canadian Maple Leaf, Krugerrand  si Swiss Francs (Vreneli).

 

 

6 Krugerrand

 

 

In afara acestor monede o lichiditate buna mai au Australian Nugget, Mexican 50 peso si Mexican onza, Austrian 100 Corona ori  Hungarian Corona.

 

 

7 bis

 

Dar nu numai strainii au monede de aur. Avem si noi, romanii. Cea mai valoroasa piesa romanesca este “Galbenul Mare”, batuta de regele Carol al II – lea pentru a omagia zece ani de domnie.

 

 

 7 galben mare

 

Monedele jubiliare au patru variante, doua datand din 1939 (“Lupa Capitolina”, “Taranul cosas”) si  doua din 1940 (“Imparatul Traian”, “Taranca Modura”).

 


Energy Report

Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review