Apartheid informatic

Am observat că Windows XP și Windows Vista au ajuns să fie discriminate așa cum erau minoritățile rasiale și sexuale odinioară. Iată un exemplu de incorectitudine politică. Apartheidul nu a dispărut, doar s-a transformat. Până și OLX își permite să vină și să spună, înainte de a împiedica intrarea pe anunţ: „Suntem fani uriași ai obiectelor vintage, dar browserul tău e puțin cam demodat”.

O astfel de atitudine afectează libertatea de alegere a utilizatorului şi accesul pe piaţă, care până la un astfel de episod părea a fi liber. Şi dacă discutăm de vintage, în epoca romantică a revoluției informatice din Silicon Valley, pe un calculator IBM, programele erau compatibile indiferent dacă aveai un model 286 sau 486. Astăzi, Windows 10 nu merge pe orice configurație. Dacă îl vrei, ești obligat să-ți schimbi și hardul, și softul. Mai mult, dacă nu faci update-urile cerute de producător, constați că nu-ți mai merge sistemul. 

Practic, upgradarea a devenit o obligație, nu mai e o opțiune liberă a clientului. Dacă vrei să rămâi la Windows XP se vede că nu eşti lăsat şi nu neapărat furnizorul de drivere ţi-o interzice. Clienților li se încalcă libertatea de alegere. Socialismul informatic a înlocuit capitalismul!

În fine, revoluţia informatică e văzută ca o a doua Revoluţie Industrială, mai e puţin şi epigonii lui Chaplin lansează pelicula Modern Times Reloaded. Din păcate însă, se oferă pieţelor, pe post de progres tehnic, nişte „jucării” numite smartphones. Inovaţia nu e destinată avansului tehnologic, ci divertismentului. Ceea ce înseamnă că oamenii primesc produse cu care să-şi trateze frustrările provocate de politicienii şi birocraţii ce-i împovărează fiscal.

Din câte se observă, a apărut o nişă de piaţă care întreţine prostia, deoarece aceia care folosesc telefonul mobil îl mai utilizează doar marginal pentru scopul în care a fost creat: comunicarea. În ciuda denumirii, telefonul ajunge să aibă mai multe facilităţi pentru altceva, care, de facto, generează izolare. Iar vulnerabilitatea tot mai mare a tinerilor faţă de acest autism social indus tehnologic nu poate avea altă explicaţie decât degradarea procesului educaţional, atât în şcoală, cât şi în familie.

Ca să conchid, inovaţiile sunt utilizate în scop neproductiv, aduc atingere dezvoltării societăţii, metodele administrative sunt contraproductive, rămâne de văzut dacă de vină e atracţia prea mare pentru site-urile pentru adulți şi jocuri sau interesul prea redus al IT-ului pentru educaţie.


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review