Românii i-au influenţat şi pe polonezi să fie responsabili în problema conversiei creditelor în franci elveţieni

Debitorii polonezi care vor să fie despăgubiți pentru faptul că li s-au vândut de către bănci credite ipotecare în franci elvețieni ale căror costuri au explodat după deprecierea masivă a zlotului față de CHF nu trebuie să aștepte ca Guvernul să oblige băncile să-i compenseze, ci să dea fiecare în judecată banca de la care a luat împrumutul, pentru a-și rezolva problema, a declarat șeful partidului de guvernământ din Polonia, Jaroslaw Kaczynski.

În urma declarațiilor sale, acțiunile băncilor poloneze cu portofolii semnificative de credite în franci elvețieni s-au apreciat la Bursa din Varșovia.

Peste jumătate de milion de polonezi au luat credite în CHF pentru a beneficia de dobânzile mici din Elveția, însă între timp ratele lunare li s-au majorat dramatic, după ce francul și-a dublat valoarea față de zlot în ultimii câțiva ani.

Anterior, Kaczynski declarase că împrumuturile denominate în valută trebuie convertite în zloți pe cheltuiala băncilor. Kaczynski nu deține nici o poziție oficială în administrația de la Varșovia, însă e considerat de analiști ca fiind cel mai important decident din Polonia.

"Cred că ar trebui să-și rezolve problemele singuri și să demareze litigii în instanțe. Nu din neîncredere față de președinte și de Guvern, ci pentru că președintele și Guvernul se află într-o situație care este determinată de circumstanțe economice", a declarat influentul politician la postul public de radio Jedynka, întrebat dacă debitorii în franci elvețieni ar trebui să se aștepte ca autoritățile să ia măsuri pentru a-i sprijini.

Rezolvarea problemelor celor cu credite ipotecare în valută străină a fost una dintre principalele promisiuni ale președintelui Andrzej Duda și ale Partidului Lege și Justiție în campania electorală din 2015.

"Guvernul nu poate lua măsuri care să afecteze stabilitatea sistemului bancar pentru că asta i-ar afecta grav pe toți cetățenii, inclusiv pe cei cu credite în franci. În aceste condiții, nici un guvern nu poate face asta", a spus Kaczynski.

Ulterior acestor declarații, prețul acțiunilor băncii de stat PKO BP s-a majorat cu 3%. BZ WBK, controlată de spaniolii de la Banco Santander, a înregistrat o creștere cu 2,5%, iar mBank, deținută de banca germană Commerzbank - cu 6,5%.

Anul trecut, acțiunile la bursă ale tuturor băncilor poloneze listate s-au prăbușit, printre altele din cauză îngrijorărilor că Partidul Lege și Justiție ar putea obliga sistemul bancar să reconvertească creditele din CHF în zloți la cursul de schimb de la data acordării împrumuturilor, pe cheltuiala băncilor. De atunci, însă, Guvernul a dat înapoi pe această temă, iar Comitetul pentru Stabilitate Financiară a recomandat ca băncile cu portofolii semnificative de credite ipotecare în valută să pună deoparte mai mult capital, pentru a facilita convertirea mai multor credite din franci în zloți.

Faptul că la noi, în România, s-a contestat conversia creditelor din franci elveţieni în lei la curs istoric şi s-a cerut sprijinul instituţiilor europene pe o speţă evident neconstituţională se vede că a fost un reper pentru alte ţări. Politicienii polonezi s-au răzgândit, deşi au promis în campania electorală.

Acum se pune problema să fie date băncile în judecată, dar de ce să se apeleze direct la aşa ceva?  Dacă legea falimentului personal funcţionează şi arată clar că un debitor nu-şi mai poate satisface serviciul datoriei, banca ar trebui să renegocieze condiţiile de creditare, fiindcă respectivul act normativ permite să se facă diferenţa între cei care nu pot şi cei ce nu vor să-şi achite debitele.

Dar în situaţia în care această lege a falimentului nu acţionează, clienţii băncilor nu au posibilitatea să rediscute, iar instituţiile de credit n-au cum să stabilească condiţii pentru restructurarea împrumutului.

Asta cu precizarea că dacă instituţiile financiare propun înţelegeri mai relaxate pentru creditele în franci, nu ar trebui să se invoce legea falimentului personal. Ori una ori alta.

Iată însă ce se poate face până la intervenţia justiţiei. Pot exista căi rezonabile de urmat.   


Energy Report

Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review