Remedii economice privind pensiile! De ce 70 de ani și nu 75,56?

Apropo de discuțiile din jurul pensiilor și cum se poate soluționa din punct de vedere economic această chestiune. Eu cred că vârsta de pensionare ar trebui să crească la 75,56 ani, 72,11 ani la bărbați și 79,07 la femei. Pe acest fond s-ar majora și PIB per capita.

Puțină lume știe că părintele sistemului public de pensii este celebrul Bismarck - cancelarul german Otto von, nu dulăul Bismarck al ofițerului Papadopolinii din schița Bubico a lui Ion Luca Caragiale. Unificatorul Germaniei a stabilit vârsta de pensionare la 70 de ani, deși durata medie de viață în Prusia la vremea respectivă abia depășea 45 de ani, tocmai pentru că numărul celor care ajung la pensie să fie cât mai mic. Cum a pățit de altfel și Caragiale, care a murit la Berlin, în 1912, la doar 60 de ani, deci mult sub vârsta de pensionare. 

Pensiile plătite nu ajungeau pentru a supraviețui, ele reprezentau mai degrabă un venit suplimentar, în timp ce primordiale rămâneau veniturile copiilor și continuarea activității chiar și la vârste înaintate.

Iată probabil la ceea ce s-au gândit și aceia care încearcă acum la noi să "împingă" ideea cu majorarea vârstei de pensionare la 70 de ani.


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review