Anticorupția învinge! Statul înghite mafia

„Naşul”, „A fost odată în America”, „Băieţi buni”, „Casino”, „Donnie Brasco”, „Scarface” sunt filme cu reglări de conturi la foc automat, afaceri ilegale, o lume a violenţei, pe care realizatorii încearcă să o aducă în atenţie ca pe vremea gangsterilor Al Capone, Lucky Luciano sau Carlo Gambino, ca să tragă concluzia că e de neacceptat.

Şi apoi, pe seama motivulul indus, că domnia legii trebuie să se impună, oamenii încep să se bucure atunci când ziarele scriu că a fost decapitată Cosa Nostra după loviturile date clanurilor Gambino, Genovese, Lucchese, Colombo, Bonano şi arestarea naşului mafiot John Gotti.

Din vechile famiglii au rămas mai mult Oscarurile primite sau nominalizările lui Robert de Niro, Al Pacino ori Joe Pesci, dar întrebarea este dacă societăţile prezentate în filme, ca fiind nesigure, erau mai liberale decât cele din momentul de faţă? Pentru că, probabil, în prezent, cele două entităţi statul şi mafia s-au reorganizat într-una singură: statul mafiot.    

Ia gândiţi-vă un pic. Organizaţiile mafiote încasau taxe de protecţie din cartierele pe care le controlau. Dar nu-şi puteau permite să-şi omoare businessul, Aşa că, în perioadele dificile, relaxau fiscalitatea pentru a nu omorî găina cu ouă de aur. Pe când acum politicienii, după ce au eliminat „impozitarea” paralelă acţionează precum un monopol, redenumesc taxele de protecţie accize şi nu le reduc în timp de criză, din contră.

Un ministrului de interne italian a spus relativ recent, pe când era vânat un naș mafiot: “Statul câştigă, mafia pierde”. Şi acelaşi lucru îl vor şi oamenii obişnuiţi când se uită cu inima cât un purice la televizor să vadă dacă e eliminat sindicatul crimei.

Problema este însă, reiterez, dacă atunci când pierde mafia, câştigă capitalismul sau dacă, de fapt, e restrânsă neîncetat libera iniţiativă sub pleiada de impozite menite să eradicheze flagelul, cu scopul creării unui stat puternic şi autoritar, capabil să lupte cu mafia? Suspiciunea că în locul mafiei au apărut statele mafiote apare când ne uităm la datoriile publice, acolo unde  grecii și italienii excelează. Dar după ultimele guvernări, care ne-au triplat îndatorarea venim și noi tare din urmă, nu cumva să nu intrăm în rândul lumii… 


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review