Companiile românești par a se orienta spre export

Numerarul în afara sistemului bancar a ajuns la 17,71% din totalul masei monetare (M3). Un astfel de grad de debancarizare - cu mai bine de trei procente peste cel din decembrie 2013 – vădește că se derulează din ce în ce mai multe tranzacții în economia subterană.

Dar nu doar cantitatea de cash s-a mărit semnificativ - cu 1,8% într-o singură lună -, ci chiar și M3, care a avansat cu 0,8%. Acest fapt poate avea legătură cu efortul de a lichidiza un sistem bancar segregat, în care sunt reduse sau suspendate limitele de lucru dintre bănci. Dacă ne uităm în intervalul februarie 2016 - februarie 2017 se observă că inflația e ca și inexistentă, dar masa bănească se majorează cu 10%.

 

due2

 

Și totuși, migrarea business-ului în economia informală compensează într-o anumită măsură deficitul de productivitate al mărfurilor românești în comparație cu importurile, în situația în care lipsa de fiscalizare din respectiva zonă conferă un avantaj comparativ.

De asemenea, și deprecierea leului inhibă importul. Și e evident că în momentul în care moneda națională se depreciază, acest lucru se corelează cu o cantitate mai mare de bani pe piață.

Aici mai merită menționat că tot de rezultatele segregării poate fi vorba când se observă că băncile cumpără în cantitate mare titluri de stat, ce se pot transforma rapid în lichiditate. Însă acest context coincide și cu creditarea mai slabă a economiei reale, ce nu apelează la împrumuturi în situația în  care - la prețurile actuale - nu prea are debușeu pentru bunurile produse, dar și cu o populația supraîndatorată, constrânsă să cumpere“la negru”.

Dinamica creditului neguvernamental evidențiază continuarea procesului de conversie a împrumuturilor din valută în lei. Dar, s-a observat și o întrerupere a procesului de scădere a finanțărilor în valută, ca urmare a măririi celor pentru companii. Acest fapt  arată un apetit în creștere pentru exporturi, rentabilizate de evoluția cursului de schimb și menite să compenseze importurile. Mai ales că asistăm și la o diminuarea de mai mare amploare a depozitelor în euro ale agenților economici.

 

tre3

 

În ultima perioadă firmele au fost cele care au imprimat tendința ascendentă economiilor, dar aceasta e dată acum de depoziteler populației, ceea ce reprezintă un lucru bun, fiindcă firesc este ca menajele să economisească și companiile să ruleze banii în afaceri.

Mai trebuie reamintit că o relație aritmetică simplă arată că la momentul actual, când profitul e taxat tot cu 16%, dar taxa pe valoarea adăugată s-a redus la 19%, cele două componente se plasează în echilibru, astfel încât nu sunt stimulate rambursări fictive de TVA pe baza exportului de importuri. Cu alte cuvinte, o orientare către export autentică și, implicit, o majorare a acestuia, ar constitui un trend sănătos.

 

quatro4


Energy Report

Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review