Am scris la începutul acestei săptămâni în Jurnalul Național că euro s-a apreciat excesiv. Mai mult însă, acesta nu prea dă semne că ar reveni de la actualele niveluri: 1,1560 dolari/euro sau 0,895 lire sterline/euro. Iar dacă deja s-a trecut peste ceea ce părea că va fi atins abia la final de an ce ar urma, ar putea fi din nou luat în calcul 1,198 dolari/euro?
Ar fi extrem de nociv și ar părea că Uniunea Europeană e vinovatul de serviciu, ce va fi strivit de interesele superputerilor, care gestionează deja militar problemele din țările lor. Inclusiv Marea Britanie ar putea intra în această secvență și atunci s-ar vedea că singura țintă rămâne politicul corupt din UE.
Haideți însă să vedem mai bine care-s riscurile. Dacă euro se întărește semnificativ relaxarea cantitativă (quantitative easing - QE) e, practic, anihilată. Președintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, pare că și-a dat seama ce se întâmplă și face ceva “balet” în declarațiile în care zice că renunță la QE, pentru că nu are o abordare tranșantă. El e probabil conștient de presiunea pusă pe modificarea comportamentului clasei politice, de necesitatea schimbării Germaniei cu un alt tip de lider european.
Marea problemă este că moneda tare reprimă consumul și amplifică deficitele. Cu un euro puternic, QE produce doar îndatorare și o falsă susținere a prețului activelor. Iar când încetezi să le mai sprijini ce poți să mai faci cu banii? Sunt atât de mulți că ar putea fi capacitați doar în bonduri pe 100 de ani, ca să se obișnuiască și statele euro cu termenul de generații de sacrificiu.
Și, din păcate, ramurile economice care mai merg sunt cele legate de IT. Se poate ieși din criză cu design web, jocuri și divertisment? Acest domeniu este un fals participant la diviziunea muncii, fiindcă nu prea își găsește valoarea în necesitățile unei populații supraîndatorate. Urmează să vedem dacă peste doi ani nu vom asista la un declin dramatic...
Până atunci însă se poate produce o segregare între țările euro și cele care își pot permite să supraviețuiască, deoarece au propria monedă. Nu este exclus ca Polonia, Cehia, dar și România să realizeze exit-uri din UE.
Cele mai vizionate
Ultimele
-
"Da’ dobanda, cat e dobanda? Dincolo era mai ieftin!"
(Stiri) 9 Oct 2014 -
Americanii rezolvă, europenii caută vinovați de serviciu
(Analize) 18 May 2016 -
Antipesedismul de paradă a creat falşi politicieni de dreapta
(Opinii) 19 Dec 2016 -
Banca centrală trebuie să prevină riscul european al dării în plată, cu ajutorul instanţelor internaţionale
(Opinii) 2 May 2016 -
Ce reprezinta si cum se calculeaza PIB-ul?
(Stiri) 6 Sep 2014
Leave your comments
Login to post a comment
Post comment as a guest