Error
  • Error loading feed data

Scriem cum vorghim?

Am și io o întrebare existențială: De ce miting se scrie cu doi de e și trimes doar cu unul? Sigur că dacă s-ar lua al doilea i de la mingie, poate că nu ar trebui doi de e, ca la meeting. Pă bune că, din când în când, mai ales când trag mai tare dân țigare, mi-am dat seama că folosesc decât în loc de numai. Dar ceea ce mă surprinde profund e de ce dacă-n limba română, în care ni se spune că scriem așa cum se aude, n-o facem și atunci când zicem lapti, carni și cafia?

Asta cred că e o problemă care ar trebui să preocupe Academia, fiindcă fie s-au stabilit greşit regulile când ni s-a spus să scriem aşa cum vorbim şi ar trebui să nu ni se mai dea peste mână când cuvântăm precum Vas'lică din Actorul şi sălbaticii - „Monseur scriim, monseur zişim, şie umbli cu şoara vocsâtî”-, fie ar trebui să ni se corecteze greşelile ca să nu grăim precum cel care i-a dat replica valetului în respectivul film: „Da’ cum îți piermiți, bä pârlitulie! Mama ta! Da’ cu şini… cu şini vorgheşti tu mäi, mäi, mäi, mä nenoroşiitule mäi! Și şe-i cu caşiula aia-n casî… ti-am conşediat, Monseur Vasili”.

PS Un prieten mi-a replicat: Io-ti, bre, la tini niști talenti pi cari nu ț li știam! Dă-i batai, fări întrebări existențiale, ca-i si intri in filosofie pâni la gât! "Actorul și sălbaticii" zici?


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review