Error
  • Error loading feed data

Mefisto


Dar ce vă mirați, eu sunt Mefisto, Mefisto... Adică dracul. Nu știu dacă vă mai amintiți, dar, anul trecut am visat că am ajuns în Rai. Anul ăsta m-am mutat mult mai jos.

 Nu știți ce ponoase trag acuma ca drac. Dacă aș fi știut, dacă aș fi știut... Cum face vreo unul vreo prostie gata și scuza. Nu e el de vină săracul, dracul l-a pus. Eu? Eu, nu știu, vă dau cuvântul meu de onoare că aflu faptul petrecut după ce s-a consumat. Și nu știu atunci de ce mă amestecă pe mine.

 Nimerește câte unul o slujbă grasă, cu leafă mare, cu... Și nu-i vorbă că și muncește, știi, muncește, da. Pleacă cu o hârtie la semnat la ora 8 și se întoarce la birou la ora 3. Și îi merge, îi merge. Toți se-ntreabă-mă, cine-l ține pe ăsta în brațe. Dracu' știe... Vă jur, vă jur că nu știu nimic. De unde...  Însă ei, ei știu toți. Dar tac, tac,  pentru că tăcerea e de aur.

 Vorba unui corespondent voluntar care a fost transferat la cerere, la cererea șefului. Pe directorul unei fabrici de mezeluri cică l-a pus dracu’ să fabrice numai parizer. Eu l-am pus? Da ce, eu n-aș mânca și altceva. Că umbli după o felie de şuncă până de mi-am înţărcat eu copiii.

 Am auzit odată o discuție între doi pământeni. Zice unul: Bă! M-am întâlnit la Cucuieţii din Deal cu cineva de la conducerea ministerului! Fugi că minți, zice celălalt. Cineva din conducerea ministerului la Cucuieţii din Deal n-a văzut nici dracu'! Ăsta avea dreptate, să mă aghesmuiască  Cel de Sus dacă l-am văzut pe teren.

 Pe vremuri fiecare breaslă avea cât un patron în calendar. Cârciumarii, îi aveau pe Sf. Petru și Mihai. Pompierii îl aveau pe Ilie. Ăștia din birou îl au pe sfântul scaun și nu se mai dezlipesc de el niciodată.

 Mi se mai spune și talpa iadului. Eu? Păi fac unii niște pantofi îi porți o zi - două se dezlipește talpa și pe urmă umbli ca ăla din romanul lui Zaharia Stancu. Că pantofii: Aleluia! Pardon de aleluia că vorba asta vine de la echipa adversă.

 Apropo de echipa adversă m-am întâlnit într-o zi cu Ăl de Sus negru de supărare. Dar ce s-a întâmplat Doamne? Auzi mă... L-au găsit pe unul cu 100 kg de untdelemn în cămară și au dat vina pe mine. E cum, pe matale Doamne? Da, a zis că-i trebuie pentru candelă. Ce-ai de gând cu ăsta Doamne? Păi eu zic să-l iei tu. Îl iau Doamne, îl iau, te servesc.

 Auzi, zice, am fost într-o zi la o expoziție, stătea un tânăr în fața unui tablou. Se uită, se uită, se uită și zicea:  Dracu' să mă ia dacă înțeleg ceva! Zice cineva, păi dacă vrei să înțelegi citește și tu cronica. Ia cronica și o citești. Demitizarea exhaustivă și relațional cadoc. Incongruență fenomenologică și introspectiv cromatic. Adică, l-a căutat pe dracu' și l-a găsit pe ta-su. Și parole d'honour, eu n-am pictat niciodată în viața mea. Și tata, săracul, pe căldura aia numai de cronică plastică nu-i ardea. ‘

 Am uitat să vă spun că unui tartor bătran de la Iad i s-au aprins călcâiele după un drăcuşor de fată. A gonit-o din casă pe tartorița lui și s-a mutat cu diavolița. Într-o zi, când s-a întors pe neașteptate de la Băi, de la Pucioasa, a deschis ușa și a văzut pe dracul gol... gol. A vrut să dea buzna, dar n-a putut să intre pe uşă din cauza coarnelor. Și să mai zici că nu e dracul chiar atât de negru. E, sigur că nu e negru, e blond.

 Sau, cum am auzit eu pe unul care fugea de muncă ca subsemnatul de tămâie. A făcut el ce-a făcut și-a ajuns la dracu'-n praznic. Cică s-a făcut frate cu mine, aiurea! S-a făcut frate cu mine până a trecut puntea. Acolo că ocupație principală mă trăgea pe mine de coadă și într-o zi l-am auzit la un post de radio făcând ca toți dracii. Culmea e că tot mie mi-au ieșit vorbe, cică și-a vândut sufletul dracului. Nu e adevărat, l-a vândut ălora pe treizeci de arginți. Cică scopul scuză mijloacele. Ptiu drace!

 Eu aș mai fi stat de vorbă cu dumneavoastră, dar ,la noi, astăzi, este meci mare, foarte mare. FC Iadul contra FC Raiul. O să spuneți că noi n-avem nici o şansă pentru că toți jucătorii buni sunt în Rai. Da, dar arbitrii...

de Dan Mihăescu & Grigore Pop & Octavian Sava


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review