Bain – Marie

Bain – Marie reprezintă un “mod de a fierbe un aliment, încet, pentru a nu se prinde, pentru a se coagula lent etc., prin aşezarea recipientului în care se află alimentul respectiv în apa care fierbe în alt recipient pus direct pe flacără”, potrivit DOOM 2.

Modalitatea este descrisă pentru prima oară de către Albert cel Mare (1193-1280) dar nu pentru gastronomie ci alchimie. De altfel numele însuşi îşi trage originea din alchimie căci bain-marie (baia Mariei) face referire la Maria din Israel (sec. III î. Hr., Alexandria) care a inventat şi alte ustensile pentru alchimie.

Termenul bain-marie a intrat în vocabularul românesc prin filiera franceză, dar a fost folosit pentru prima oară în limba latină Balneum Mariae la începutul secolului XIV, în manuscriptul Rosarium al lui Arnaud din Villeneuve (medic).

În fotografie Regina Maria la baie.


Energy Report

Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review