La ce nivel se vor opri din cadere actiunile Erste?

 

Actiunile Erste Group Bank AG - proprietarul BCR - au cazut vineri pe bursa vieneza cu 16,41%, pana la 19,485 euro/actiune.

Acesta e cel mai redus nivel al titlurilor grupului bancar din ultimele 6 luni dupa un inceput de an promitator marcat de atingerea unui “varf” de 29,71 euro/actiune.

Scaderea actiunilor Erste cu 4 euro intr-o singura zi are legatura cu asteptarile bancii de majorare a costurilor de risc la 2,4 miliarde de euro, fata de 1,7 la estimarea anterioara, din cauza provizioanelor mai mari din Romania si Ungaria, ceea ce va genera o pierdere neta de 1,4 - 1,6 miliarde de euro.

 „In Romania, majorarea provizioanelor de risc reflecta masurile sporite adoptate recent de Banca Nationala, inaintea unei evaluari a calitatii activelor de catre Banca Centrala Europeana (BCE), pentru reducerea creditelor neperformante din sistemul bancar intr-o maniera accelerata si implementarea de catre BCR a unor estimari mai scazute privind recuperarea, luand in considerare preturile obtinute pentru pachete mari de imprumuturi neperformante”, se arata intr-un comunicat al Erste Group.

 

 

grafic 1

 

 

Ca urmare a majorarii provizioanelor in Romania, Erste Group va efectua un test asupa tuturor activelor intangibile (fondul comercial, brandul, valoarea relatiilor cu clientii), de circa 800 de milioane de euro, care ar putea avea ca rezultat revizuirea integrala in scadere a unora dintre acestea.

Pe baza acestor evolutii, Erste Group anticipeaza in cazul Romaniei o normalizare totala a costurilor de risc la 1%-1,5% din imprumuturile brute medii ale clientilor, incepand din 2015, insotita de o reducere accelerata a creditelor neperformante (cu circa 800 de milioane euro, respectiv 25% fata de sfarsitul anului 2013) in 2014, precum si o crestere semnificativa a ratei de acoperire a creditelor neperformante.

 

Exercitiul de transparenta al Erste ar trebui urmat de toata lumea

 

Mentionam ca presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) Radu Ghetea a declarat de curand ca bancherii nu sunt "entuziasmati" ca trebuie sa provizioneze integral creditele neperformante cu datorii mai mari de 360 de zile si cele aferente firmelor intrate in insolventa pentru a le scoate din bilant. Totusi, acesta este un "rau necesar", a precizat el.

Seful ARB a explicat ca provizioanele inseamna cheltuieli mari si o reducere a profitabilitatii sau chiar intrarea pe pierdere in cazul unor banci. Iar din luarea sa de pozitie se deduce ca nu doar BCR, membra a grupului Erste, se confrunta cu o astfel de situatie, ci multe banci.

E adevarat ca BCR are o rata a creditelor neperformante mare, de 30,2%. Insa si alte banci au rate ale neperformantei ridicate. Niveluri peste media sistemului puteau fi intalnite la sfarsitul anului 2013 la Volksbank sau la CEC. Iar la BRD - a doua institutie bancara din Romania - creditele neperformante se plasau in vecinatatea mediei pe sistem.

 

 

Grafic 2

 

 

Din pacate, bancile sunt foarte “zgarcite” in difuzarea acestui tip de informatie in masura in care bursa nu le constrange sa fie transparente, cum e cazul Erste Group.

 

Militia politica amendeaza mediul economic

 

In Romania, 28% din capitalul bancar e austriac, 17% grecesc si 11,5% francez. Iata teoretic proportiile in care vor afectati investitorii de provizioanele pe care vor trebui sa le constituie pentru „curatirea” sistemului. Si asta in situatia in care bancile romanesti au generat anul trecut doar o zecime din profitul de 4,4 miliarde de euro vazut in 2008, iar in 2012 pierdusera jumatate din ceea ce castigasera in ultimul an de „boom”.

 

Grafic 3

 

 

Totusi acestea sunt doar proportiile teoretice, pentru ca alti austrieci, cei de la Raiffeisen Bank, au spus - dupa ce Erste a anuntat ca anticipeaza pentru acest an o pierdere record, din cauza afacerilor din Ungaria si Romania - ca au "in continuare rezultate bune”.

Din pacate, chiar si in aceste conditii, actiunile Raiffeisen au pierdut vineri 4,08% la Bursa din Viena.

 

 

grafic 4

 

 

Ar mai fi o singura precizare de facut. Sigur ca initiativa bancii centrale de a aduce adevarul in bilantul bancilor e de apreciat. Din nefericire, se produce cu mare intarziere.

Nu pot sa uit faptul ca atunci cand creditele neperformante au ajuns la 2%, americanii au recurs la instrumente de piata si au inceput sa le externalizeze. Nici spaniolilor nu le-a luat prea mult sa reactioneze si au executat scurt jumatate de milion de proprietati, ceea ce le-a permis sa mentina neperformanta la jumatate cat in Romania. La noi insa creditele nepeformante sunt duble fata de cele ale ibericilor pentru ca problema nu a fost gestionata.

Adica, in loc sa se execute repede garantiile ca in modelul american sau spaniol pentru a fi procurate resurse, s-a decis oprirea creditarii sectorului privat pentru a avea statul de unde sa se imprumute.

Dupa care a aparut Programul Prima Casa pentru a se conserva pretul activelor, ceea ce a omorat si putina piata imobiliara care mai exista.

Fara credit, fara tranzactii pe real estate, dar cu un regim militienesc care a amendat permanent mediul economic, creditele neperformante s-au triplat.

 

Profitabilitatea sistemului bancar

3


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review