Panica bancara din Bulgaria: reputatia e mai importanta decat lichiditatea

 

 

Recent, in Bulgaria, populatia a retras, in cateva zile, sume mari de bani de la doua dintre principalele banci ale tarii, First Investment Bank (FIB) si Corporate Commercial Bank (CCB), respectiv a treia si a patra banca dupa active din Bulgaria, punand mare presiune asupra lichiditatilor acestora.

 

 

 First Investment Bank

1 Bulgaria

 

 

 

Ulterior, politia a anuntat ca a retinut cinci barbati suspectati de un atac informational organizat impotriva sistemului financiar al tarii, acuzandu-i de a fi raspandit informatii false, rau intentionate impotriva bancilor, pentru destabilizarea sistemului bancar.

 

Potrivit sursei citate, barbatii retinuti au folosit telefoane mobile, mesaje e-mail si retelele sociale, intre care Facebook si YouTube, pentru a raspandi zvonuri care sa determine oamenii sa isi retraga banii din banci, iar unii dintre acesti barbati ar datora bancilor sume mari de bani. Nu au lipsit insinuarile, mai mult sau mai putin voalate, conform carora intreaga criza ar fi fost provocata si intretinuta de Rusia, nemultumita de sporirea influentei UE in Bulgaria, in contextul crizei ucrainene.

 

 

 

Corporate Commercial Bank

2 Bulgaria

 

 

 

Orchestrata sau nu, panica bancara bulgareasca nu a aparut din neant. Cu putin timp inainte, a avut loc un scandal public grav intre omul de afaceri Tvetan Vasilev, principalul actionar al bancii CCB, si Delian Peevski, alt om de afaceri si parlamentar din partea partidului minoritatii turce, despre care se spune ca si-a construit un imperiu media cu credite de la CCB obtinute in conditii cel putin indoielnice. Peevski a declarat presei ca Vasilev planuia sa-l asasineze, acuzatie negata de Vasilev care, in replica, a sustinut ca Peevski i-a trimis SMS-uri amenintatoare.

 

Sistemul bancar era deja pe jar, dupa ce a fost publicat un e-mail anonim al unui fost angajat al bancii centrale de la Sofia, in care se spunea ca guvernatorul Tvetan Gunev este dependent de CCB si favorizeaza ilegal aceasta banca.

 

Trebuie spus, de asemenea, ca bulgarii au inca in memorie dezastrul bancar din 1996-1997, cand un numar de 14 institutii de credit au dat faliment in mai putin de un an, iar multi deponenti si-au pierdut economiile.

 

 

 

In 1931, multimea a luat cu asalt Bundesbank.

3 Bundesbank

 

 

 

Ce concluzie se poate trage? Orice sistem bancar modern, bazat pe principiul rezervelor fractionare, are din capul locului o problema de lichiditate care se poate transforma foarte usor intr-una de solvabilitate, daca, dintr-un motiv sau altul, un numar mare de deponenti decid sa-si retraga concomitent banii din mai multe banci.

 

Tocmai de aceea, principalul activ al unei banci, mult mai important decat diversii indicatori tehnici de siguranta, este reputatia. Atat a actionarilor si a managementului institutiilor de credit, cat si a conducerii bancilor centrale care supravegheaza sistemul.

 

 

 

Northern Rock o banca salvata de statul britanic

6 Northern Rock

 

 

 

Asta pentru ca degeaba lichiditatea si solvabilitatea unui sistem bancar se situeaza la cote mai mult decat satisfacatoare dupa criteriile tehnice prevazute de reglementari. Odata ce reputatia se prabuseste, iar panica se generalizeaza, criza se rostogoleste si creste ca un bulgare de zapada, iar retragerile de depozite nu mai pot fi oprite decat prin inchiderea unitatilor bancare si blocarea tranzactiilor, masuri care, evident, nu fac decat sa sporeasca panica.

 

 

 

 Bank of Cyprus ... e deja o poveste europeana!

5 Bank of Cyprus

 

 

 

 In final, trebuie sa subliniem cat de rau a facut criza bancara din Cipru si mai ales modalitatea aleasa pentru dezamorsarea ei pentru reputatia intregului sistem bancar european. Practic, din acel moment, deponentii bancari din Europa, in special cei cu depozite mai consistente si cultura financiara mai dezvoltata, au devenit constienti ca, in caz de criza, statele si guvernele sunt gata sa confiste banii deponentilor pentru a preveni falimentele bancilor.

 

 

 

 FNI - CEC n-a fost o simpla problema de reputatia, ci una care a frizat cu nerusinare bunul simt

4 FNI

 

 

 

Acest lucru este dovedit de o parte a continutului mesajelor "dusmanoase" la adresa sistemului bancar primite de deponentii bulgari, care au dus la recenta panica bancara. Printre altele, in acele mesaje se spunea ca autoritatile s-ar pregati sa confiste depozitele de la bancile respective, care s-ar confrunta cu mari probleme financiare.


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review