Romania e campioana europeana la inflatie

La scurt timp dupa ce Romania a comunicat la Bruxelles ca adoptarea euro "va deveni un obiectiv realizabil si necesar" la data de 1 ianuarie 2019, Eurostat a publicat datele de inflatie corespunzatoare lunii aprilie 2014.

Romania - cu toata dezinflatia realizata - are cea mai mare inflatie din Uniunea Europeana: 1,6%. In timp ce un grup de sapte tari se confrunta cu deflatia: Grecia (-1,6%), Bulgaria (-1,3%), Cipru (-0,4%), Ungaria (-0,2%), Slovacia (-0,2%), Portugalia (-0,1%), Croatia (-0,1%).

E adevarat ca indicatorul de la Maastricht ce conditioneaza intrarea in zona euro de o rata a inflatiei care sa nu depaseasca cu mai mult de 1,5% inflatia medie a celor mai performante trei state din UE, se refera la inflatia medie, unde, cu 2,1%, Romania e pe locul doi in UE, in urma Estoniei (2,3%).

Totusi daca nu punem la socoteala Grecia, si facem media evolutiilor din Bulgaria (-0,8%), Cipru (-0,4%) si Letonia (+0,1%), la care se adauga 1,5%, rezulta ca Romania ar trebui sa aiba o inflatie medie de 1,1%, nu de 2,1%.

Inflatia medie

Ceilalti patru indicatori de care depinde trecerea la euro sunt un deficit bugetar care sa se situeze sub 3% din PIB, o datorie publica totala mai mica de 60% din PIB, o rata a dobanzii la obligatiunille pe zece ani care sa nu depaseasca cu mai mult de 2% dobanda medie a celor mai performante trei state, mentinerea stabilitatii cursului de schimb (intr-o banda de ± 15%).


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review