Interventiile etatiste afecteaza capacitatea bancilor de a-i ajuta voluntar pe debitorii cu probleme

 

Ultimele evolutii ale dosarului creditelor ipotecare in franci elvetieni din Polonia sunt cel mai bun exemplu cu privire la distorsiunile pe care interventiile guvernamentale le provoaca activitatii sectorului privat si ar trebui luate ca exemplu si in Romania.

Astfel, in ultimele zile, preturile la bursa ale actiunilor bancilor poloneze au scazut, iar costurile de imprumut ale acestora s-au majorat dupa ce premierul de la Varsovia, Ewa Kopacz, a anuntat ca vrea sa ia masuri similare celor implementate de omologul sau de la Budapesta, Viktor Orban, care a fortat bancile din Ungaria sa converteasca in forinti creditele ipotecare in franci elvetieni, obligandu-le sa suporte pierderi de 1,7 miliarde de dolari.

Miercuri, insa, guvernul polonez si-a schimbat pozitia, anuntand ca nu este interesat sa urmeze exemplul Ungariei si sa forteze bancile sa converteasca in zloti creditele ipotecare in franci elvetieni ale populatiei si sugerand doar ca bancile ar trebui sa ii ajute pe cei care au luat astfel de credite.

"Am discutat foarte scurt despre solutiile lui Victor Orban. Acesta nu este cel mai bun exemplu de rezolvare a acestor probleme, nu numai pentru sistemul financiar, dar si pentru cei cu credite", a declarat vicepremierul polonez. Janusz Piechocinski referindu-se la deciziile premierului ungar Victor Orban, care anul trecut a ordonat ca toate creditele in valuta sa fie convertite in forinti, costurile urmand sa fie suportate de banci.

In paralel, Ministrul polonez al Economiei a propus miercuri ca bancile care opereaza in Polonia sa ii ajute pe cei care au credite in franci elvetieni prin limitarea expunerii lor la fluctuatiile cursului de schimb. Intr-un comunicat de presa, Ministerul a informat ca a propus bancilor sa limiteze amploarea fluctuatiilor cursului de schimb la 15% in primul an, la 40% in urmatorii cinci ani si la 100% pe durata de viata a creditului. In plus, in cazul in care francul elvetian continua sa se aprecieze, debitorii ar trebui sa beneficieze de o perioada de gratie de pana la trei ani.

Actiunile la bursa ale bancilor poloneze s-au apreciat cu pana la 7% dupa aceste declaratii ale guvernului, dupa ce se depreciasera anterior ca urmare a ingrijorarii investitorilor cu privire la pericolul ca sectorului bancar polonez sa ii fie impuse pierderi masive prin masura administrativa a convertirii fortate in zloti a creditelor ipotecare in franci elvetieni.

Din acelasi motiv, dobanzile cerute de investitori pentru a achizitiona obligatiuni ale bancilor din Polonia se majorasera semnificativ.

Astfel, la inceputul anului, dobanda ceruta de investitori la obligatiunile in euro cu scadenta in 2019 ale bancii PKO Bank Polski era cu 0,75 puncte procentuale comparativ cu cea aferenta titlurilor de stat poloneze similare. In prezent, insa, acest diferential s-a majorat la 0,9 puncte procentuale. In ianuarie, costurile de imprumut ale PKO Bank Polski erau cu 2,06 puncte procentuale sub cele ale bancii ungare OTP. De atunci, diferentialul s-a ingustat la doar 1,75 puncte procentuale, scrie Bloomberg.

Aceste evolutii arata ca masurile interventioniste populiste fac rau nu doar bancilor, ci si debitorilor cu probleme pe care pretind ca ii ajuta. Asta pentru ca institutiile de credit prefera sa ii ajute cat pot de mult pe cei cu dificultati de rambursare a ratelor, neluand in calcul executarea silita decat in ultima instanta, din simplul motiv ca astfel ar inregistra pierderi mai mari ca urmare a provizioanele pe care trebuie sa le constituie pentru acoperirea creditelor declarate neperformante.

Insa formele prin care bancile ii sprijina pe clienti costa la randul lor, astfel incat, de fiecare data cand statul scumpeste finantarea pentru banci prin masurile pe care le ia, loveste de fapt in capacitatea acestora de oferi inlesniri debitorilor.

De altfel, saptamana trecuta a avut loc o intalnire pe aceasta tema la banca centrala a Poloniei, la care a participat guvernatorul Marek Belka, alaturi de bancile comerciale si de Autoritatea de Supraveghere Financiara. Ideea de a obliga bancile sa modifice cursul de schimb al creditelor in CHF nu s-a numarat printre concluziile intalnirii. In schimb, s-a convenit ca bancile trebuie sa tina cont de dobanzile negative la franci elvetieni, sa evite solicitatea de garantii suplimentare si sa extinda maturitatea creditelor pentru clientii cu probleme de rambursare.

La randul sau, Asociatia Poloneza a bancilor i-a sfatuit pe membrii sai sa converteasca creditele acelor clienti care solicita acest lucru fara taxe si comisioane suplimentare, folosind cursul de referinta calculat de banca centrala.

In Romania, practic toate bancile cu expunere semnificativa pe credite in CHF au anuntat masuri de sprijin pentru debitorii cu probleme. De astazi, Bancpost va reduce dobanzile la creditele in franci elvetieni cu 0,8 puncte procentuale, masura fiind valabila pana la urmatorul termen de revizuire a dobanzii, conform clauzelor din fiecare contract, dar va aplica si solutii individuale, precum restructurarea sau conversia.

Bancpost este a saptea institutie de credit care anunta masuri de reducere a efectelor aprecierii francului in raport cu leul pentru clientii cu credite in franci elvetieni.

OTP si Millennium Bank au redus marja de dobanda cu 1,5 puncte procentuale pentru o perioada de trei luni, iar Raiffeisen Bank a scazut dobanda cu cinci luni inainte de termenele contractuale. Volksbank va mentine pana la 17 aprilie cursul de schimb franc/leu folosit de banca la 31 decembrie, de 3,8035 lei, Piraeus Bank va propune solutii individuale pentru clientii cu imprumuturi in franci. La randul sau, Banca Romaneasca a decis sa scada dobanda pentru creditele in CHF cu circa 0,8 puncte, prin aplicarea indicelui LIBOR la 3 luni valabil luni, 26 ianuarie, care se situa la -0,954%.


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review