Politicienii pun sub urmarire penala independenta bancilor centrale

Dupa ce a pus la indoiala necesitatea unei banci centrale independente in urma cu o saptamana, spunand ca in cazul in care nu poate face fata sarcinilor seful acesteia va fi tras la raspundere, presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a pus la cale un proces impotriva sefului bancii centrale a Turciei, Erdem Basci (foto).

Un procuror din Ankara, Serif Aydin, l-a trimis in fata justitiei pe Basci, pe care-l acuza de pagube materiale grave cauzate cetatenilor Turciei, ca urmare a unei politici de dobanzi eronate a bancii centrale, si risca pana la doi ani de inchisoare.

„In ciuda faptului ca guvernul i-a cerut in mod repetat sa reduca principalele rate ale dobanzilor, autoritatea monetara nu a raspuns pana in prezent la aceasta cerere”, a precizat Erdogan.

Acesta nu este insa singurul caz in care politicienii aduc atingere statutului de independenta al bancii centrale.

Presedintele Argentinei, Cristina Fernandez de Kirchner, l-a demis la inceputul anului 2010 pe seful bancii centrale, Hernan Martin Redrado, dupa ce acesta a refuzat sa elibereze 6,5 miliarde de dolari din rezerva valutara a Bancii Nationale pentru ca guvernul sa plateacă o datorie externă.

La ordinul presedintelui Fernandez de Kirchner, Procurorul General a depus o plangere in justitie impotriva guvernatorului.

Ne-am obisnuit ca politicienii sa incerce sa-si intretina populismul presand bancile centrale sa dea drumul la tiparnita de bani, dar parca a merge pana acolo incat a-i da in judecata pe guvernatori pentru ca sunt persoane responsabile si refuza sa genereze inflatie ca in timpul Republicii de la Weimar e prea de tot.

Iar ceea ce mai surprinde este faptul ca guvernatorii de banci nationale sunt tratati altfel decat politicienii.

Adica, pe cand bancherilor centrali li se instrumenteaza procese pe motiv ca politicile monetare nu satisfac obiectivele guvernamentale, oamenii politici nu compar in fata justitiei ca urmare a faptului ca implementeaza politici fiscale ce fac ca economiile sa se confrunte cu recesiunea si somajul sau pentru ca refuza sa elaboreze politici structurale.

Si lipsa de decizie in ceea ce priveste restructurarea ori politicile fiscale defectuoase sunt mai daunatoare, fiindca ele actioneaza pe termen mediu si lung, pe cand politicile monetare constitutie un instrument de reglaj fin indicat pe termen scurt.


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review