Caranfil sau Caramfil? Nu mai bine îi zicem Caranfir?

 

Am observat pe când umblam cu maşina prin Bucureşti că nu se pune m doar înainte de b şi p ca la combinezon sau compartiment, ci şi înainte de f, ca la caramfil, cum se cheamă strada din sectorul 1, Nicolae G. Caramfil, ceea ce înseamnă că de acum înainte ar trebui să zicem comfort în loc de confort.

Da, numai că DEX îi spune caranfil la caramfil: caranfíl m. (turc.karanfil, d. ngr.karyofylli, garofă [!]. V.calonfir).Spirt de caranfil, spirt de cuișoare, esență decaryophyllus aromaticus.V.cuișoare.

Sigur că fiind vorba de numele cuiva poate să aibă această particularitate, să se cheme caramfil în loc de caranfil, deşi pe Tudor şi pe Nae îi cheamă Caranfil cu n, nu cum m.

Dar, nu doar pe Tudor şi pe Nae îi cheamă Caranfil cu n, ci şi pe Nicolae G. Uite ce scrie pe wikipedia:

Nicolae Gheorghe Caranfil (n.28 noiembrie1893Galaţi - d.2 aprilie1978New York) a fost un inginer român, membru corespondent (din1940) al Academiei Române şi un scrimer olimpic.

De unde rezultă că primăriile de sector nu doar păstrează denumiri idioate de străzi, precum Acțiunii,  Afirmării, Ajustorului,  Amidonului, Amazoanei, Amintirii, Angrenajului, Aniversării,  Armistițiului, Armoniei, Asistenței, Atașamentului, Atmosferei,  Avuției – ca să le amintim doar pe cele cu litera A, ci le scriu şi greşit.

Bine totuşi că nu se numeşte totuşi Caranfir ca în poza de mai jos, ce te trimite în fundul curţii.   

cara ok

 


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review