Strategia de comunicare a băncii centrale a Noii Zeelande: discreție sau "omertà"?

Banca centrală a Noii Zeelande și-a redus semnificativ discursul public, într-un moment în care se confruntă cu o dublă provocare, din partea a două fenomene opuse: aprecierea activelor imobiliare și inflația slabă. Banca și-a redus la mai puțin de jumătate numărul discursurilor on-the-record, de la 18 în 2014 la 8 anul trecut și 4 până în prezent în 2016. Dintre acestea, guvernatorul Graeme Wheeler a susținut 7 în 2014, 3 în 2015 și unul anul acesta.

Reducerea a survenit în pofida intenției declarate a Reserve Bank de a crește comunicarea oficială. Coincide, totodată, cu sporirea criticilor din partea unor economiști față de comunicarea băncii, care s-au plâns că singurul discurs al guvernatorului din acest an a dat sugestii false cu privire la direcția deciziilor de politică monetară referitoare la dobânda-cheie.

"Comunicarea este unul dintre instrumentele esențiale ale Reserve Bank, dar banca refuză să facă uz de el. Comunicarea băncii a fost ineficientă și se vede asta. Dacă guvernatorul nu stă de vorbă cu presa, cum să-și facă cunoscute pozițiile?", spune Shamubeel Eaqu, fost economist-șef la Institutul de Cercetări Economice al Noii Zeelande, citat de Bloomberg.

Prin comparație, banca centrală a Australiei susține în medie circa 40 de speech-uri pe an. Oficialii săi au avut anul acesta, până în prezent, 20 de intervenții publice, din care 4 au aparținut guvernatorului Glenn Stevens.

Un aspect insolit al comunicării Reserve Bank este că nu permite accesul presei la discursurile susținute la sediul său de oficiali ai băncii, ci le dă ziariștilor doar textele acestora. În acest fel, spun cei de la banca centrală neozeelandeză, responsabilii Reserve Bank pot vorbi liber, fără teama de a le fi răstălmăcite spusele. Băncile centrale din Australia, Europa, Marea Britanie, SUA și Japonia permit presei să participe la discursuri.

"Este îngrijorător că jurnaliștilor nu li se dă posibilitatea de a participa la discursurile guvernatorului băncii centrale. Stai și te întrebi dacă, în acest fel, se mai poate oferi vreo informație semnificativă, de natură să influențeze piața", spune Petra Geraats, economist și expert în comunicarea băncilor centrale la Universitatea din Cambridge.

Guvernatorul Wheeler se află prins la mijloc între o inflație persistent slabă și o tendință de inflamare a pieței imobiliare. Reserve Bank a tăiat recent dobânda-cheie la minimul istoric de 2,25% pe an și a dat semnale că pregătește o nouă reducere.

Datele oficiale arată că, din 2010 încoace, 5 dintre cele 42 de decizii de politică monetară ale băncii centrale au surprins piețelor. Dintre acestea, 3 au fost luate anul acesta.

"Deși acest lucru reflectă parțial incertitudinea globală, comunicarea Reserve Bank a fost întrucâtva defectuoasă și banca trebuie să accepte o oarecare responsabilitate pentru asta. În martie, ca urmare a unui discurs al guvernatorului din februarie, piața s-a așteptat ca banca să mențină neschimbată dobânda, dar a urmat o reducere", spune analistul Stephen Toplis de la BNZ.

În replică, guvernatorul Wheeler s-a justificat spunând că așteptările privind inflația s-au prăbușit imediat după discursul său din februarie, ceea ce a obligat banca centrală să-și schimbe la rândul său perspectiva asupra dobânzilor. Cât despre numărul mare de dăți în care deciziile Reserve Bank au surprins piața, acesta a declarat că perioadele de schimbare aduc surprize și că acest lucru este valabil în general pentru deciziile de politică monetară ale oricărei bănci centrale. 


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review