Polonia trece de la băţ la morcov în speţa reconversiei creditelor

Polonia intenționează să ofere băncilor stimulente pentru ca acestea să-i ajute pe polonezi să facă față plăților lunare ale ratelor la creditele ipotecare costisitoare în franci elvețieni pe care le-au contractat, prin convertirea acestora în monedă națională, o mișcare salutată de piețe ca reprezentând un pas înapoi față de propuneri anterioare ale autorităților de la Varșovia, de modificare forțată a monedei creditelor.

Piețele financiare poloneze au cunoscut creșteri în urma anunțului, zlotul atingând maximul ultimelor doi luni în raport cu euro, iar acțiunile băncilor locale, cum ar fi subsidiarele poloneze ale Santander, BCP sau Commerzbank, s-au apreciat cu până la 14%.

Peste jumătate de milion de polonezi au contractat credite în franci elvețieni pentru a beneficia de dobânzile scăzute specifice Elveției, însă se luptă acum să plătească rate semnificativ mai mari decât cele de la semnarea contractelor de împrumut, din cauza faptului că moneda elvețiană și-a dublat valoarea în raport cu zlotul în ultimii câțiva ani.

Subiectul a devenit un "cartof fierbinte" din punct de vedere politic în campania electorală pentru alegerile prezidențiale de anul trecut. Câștigătorul alegerilor, conservatorul Andrzej Duda, a făcut din promisiunea de a rezolva această problemă punctul central al programului său politic.

Propunerea de marți a guvernului polonez, care are nevoie și de aprobarea Autorității de Supraveghere Financiară de la Varșovia, prevede majorarea cerințelor de capital și a cotelor de ponderare la risc pentru băncile care dețin în bilanțuri credite ipotecare denominate în franci elvețieni.

"Scopul nostru este redenominarea creditelor. Însă există mai multe modalități în care se poate realiza acest obiectiv. Există calea legislativă, dar există și calea amiabilă", a declarat consilierul prezidențial Maciej Lopinski, în cadrul unei conferințe de presă. Propunerea din ianuarie a președintelui Duda prevedea conversia obligatorie în zloți a creditelor în valută și a avut ca efect prăbușirea prețului acțiunilor bancare poloneze, mai ales după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară a estimat costurile implementării măsurii pentru sistemul bancar local la peste 17 miliarde dolari și a avertizat că aceasta ar amenința stabilitatea financiară a țării.

Băncile poloneze se află deja sub presiune, după ce partidul conservator Lege și Justiție a câștigat alegerile parlamentare la scurt timp după ce noul președinte Duda și-a preluat oficial atribuțiile. Partidul afirmă de mai mult timp că intenționează să sporească controlul statului asupra economiei și să oblige băncile să finanțeze cheltuielile sociale preconizate de formațiunea politică.

Guvernatorul băncii centrale poloneze, Adam Glapinski, un aliat al partidului Lege și Justiție, a declarat că se așteaptă ca băncile să înceapă să convertească "mai multe zeci de procente" din creditele în franci elvețieni aflate în bilanțurile lor în interval de un an de la intrarea în vigoare a noilor reglementări. El nu a oferit o estimare a costurilor acestei conversii și a menționat că termenii exacți ai redenominării vor trebui agreați între bănci și debitori, de la caz la caz, în mod individual.

Cu toate acestea, oficialii polonezi au declarat că băncile vor fi obligate prin lege să ramburseze ceea ce aceștia au numit "comisioane de conversie excesive" impuse clienților și că implementarea actului normativ va însemna costuri totale de circa 4 miliarde de zloți pentru sistemul bancar polonez. Noile reglementări se vor aplica creditelor ipotecare contractate şi în alte valute forte.

 


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review