Pietele laterale sau cum sa domesticesti leul fricos

 

Persoanele care manifesta o minima preocupare pentru pietele de capital si pentru investitiile la Bursa sunt in general familiarizate cu sintagmele Bull Market si Bear Market, care desemneaza trenduri generalizate, de scadere sau de crestere, a preturilor actiunilor listate si ai indicilor sintetici de referinta ai pietelor.

De asemenea, investitorii specializati stiu in general cum sa actioneze atunci cand pietele manifesta unul sau celalalt dintre aceste doua trenduri de baze si isi concep strategiile de plasament pentru in asa fel incat acestea sa fie in concordanta cu aceste evolutii ale pietelor si pentru a putea profita de acestea.

Exista, insa, si perioade lungi de timp in care pietele de capital nu manifesta nici un fel de tendinta clar conturata si in care cei mai multi dintre investitori sunt dezorientati, nu stiu cum sa actioneze si o fac de multe ori la intamplare.

Despre aceste perioade ale pietelor vorbeste cartea "Minighid de piete laterale. Cum sa faci bani pe pietele care nu duc nicaieri", aparuta la editura Publica, cu sprijinul Erste Asset Management.

Cartea este scrisa de Vitaliy N. Katsenelson, Chief Investment Officer la compania de administrare de active Investment Management Associates. Katsenelson este cunoscut si pentru numeroase sale articole publicate in publicatii prestigioase precum Financial Times, Bloomberg Businessweek sau Institutional Investor.

Vitaliy N. Katsenelson a botezat aceste piete cu evolutie neclara si incerta Coward Lion Market.

"Ce mod ingenios de a descrie aceste piete lipsite de trend, cu o evolutie contrara tuturor asteptarilor, dar care ii innebunesc pe investitori. Cartea de fata este un ghid util si usor de inteles care sa te ajute in depasirea perioadelor frustrante pe care le vom intalni. Ai nevoie de aceste sfaturi chiar acum, deoarece, in perioada urmatoare, pietele n-o vor lua in nici o directie", scrie, in prefata, autorul acesteia, John Mauldin, presedintele Millenium Waves Investments.

Printre calitatile lui Katsenelson si ale cartii sale se numara aceea ca, in analiza sa, autorul nu se sfieste sa dea exemple din universul cazinourilor si jocurilor de noroc, comparatie pe care, in general, investitorii profesionisti se feresc sa o faca, fie din snobism, fie din teama.

Astfel, unul dintre sfaturile inspirate de gambling pe care Katsenelson le da investitorilor la Bursa este urmatorul: "Petrece mai mult timp concetrandu-te pe proces decat pe rezultatele finale. Daca nu ar exista hazardul, fiecare decizie pe care am lua-o ar fi corect sau gresita bazata exclusiv pe efect. Daca asa ar sta lucrurile, procesul ar putea fi judecat doar dupa rezultatul final. Dar hazardul este prezent la fel de constant in investitii ca si in jocurile de noroc".

Un alt sfat interesant pe care Katsenelson il da investitorilor este acela de a se feri, pe cat posibil, de zgomotul asurzitor pe care stirile mass media il fac in legatura cu piata si care risca sa ii afecteze judecata.

"Volatilitatea pietei de capital si zgomotul infectios pe care-l produce modifica si comprima notiunea de timp, dezlantuind demonii lacomiei si ai fricii. (...) Cele mai multe informatii oferite de canalele de afaceri sunt la fel de utile pentru un investitor ca un buletin meteo din minut in minut pentru un turist care nu intentioneaza sa calatoreasca decat peste un an", scrie Katsenelson.


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review