Cam odata la trei luni, Institutul National de Statistica (INS) publica date despre cresterea economiei romanesti.
Stirile rezultate din comunicatele INS ne spun ca "Economia Romaniei a crescut cu ... la suta" in trimestrul sau in anul respectiv, comparativ cu perioada similara anterioara.
Ce inseamna asta? Cum se masoara evolutia unei economii? Termenul de specialitate utilizat de statisticieni este Produsul Intern Brut (PIB). Potrivit definitiei oficiale, PIB este "rezultatul final al activitatii de productie al unitatilor producatoare rezidente, in decursul unei perioade, respectiv un an".
In esenta, acest indicator, exprimat in bani, respectiv lei, este de fapt o estimare si nu un calcul precis. De asemenea, exista mai multe metode pentru a efectua aceasta estimare. Vom prezenta aici numai asa-numita "metoda de productie".
Atunci cand se utilizeaza metoda de productie, PIB-ul se calculeaza ca suma dintre valoarea adaugata bruta (diferenta dintre pretul de vanzare si costul pentru producator al produselor vandute) si impozitele percepute de stat pentru respectivele produse, din care se scad eventualele subventii acordate de stat pentru produse.
De retinut este insa ca principalul elemente din ecuatie, respectiv valoarea adaugata bruta, reprezinta la randul sau o estimare si nu un calcul precis. Asta pentru ca se bazeaza nu doar pe date precise, cum ar fi situatiile financiare ale companiilor, ci si pe anchete efectuate in randul intreprinderilor.
Cele mai vizionate
Ultimele
-
"Da’ dobanda, cat e dobanda? Dincolo era mai ieftin!"
(Stiri) 9 Oct 2014 -
Americanii rezolvă, europenii caută vinovați de serviciu
(Analize) 18 May 2016 -
Antipesedismul de paradă a creat falşi politicieni de dreapta
(Opinii) 19 Dec 2016 -
Banca centrală trebuie să prevină riscul european al dării în plată, cu ajutorul instanţelor internaţionale
(Opinii) 2 May 2016 -
Ce reprezinta si cum se calculeaza PIB-ul?
(Stiri) 6 Sep 2014
Leave your comments
Login to post a comment
Post comment as a guest