Laika - primul câine eutanasiat în spațiu

Inițial, patrupedul găsit pe străzile din Moscova a primit numele de "Kudrijavka". Însă unui călător în spațiu i s-a potrivit mai bine numele de Laika, care este, de asemenea, și numele unei rase din rândul câinilor siberieni, din care făcea parte pasagerul navei.

Temperamentul ei calm și prietenos le-a permis astronauților să exerseze cu ea comenzile de "Șezi" și "Culcat" în spații înguste. Totodată, rușii au învățat-o să nu roadă firele aparatelor care înregistrează funcțiile vitale.

Lumea a aflat povestea reală a călătoriei cățelușei Laika în 2002, în cadrul unei conferințe de presă.

Conform declarației unui biolog care lucra la proiect, Dimitri Malașenkov, animalul, îngrozit de zgomotul și vibrațiile cauzate de lansarea navei, a încercat disperat să evadeze din spațiul îngust. În ciuda succesului declarat de oamenii de știință ruși, călătoria Laikăi a fost inumană. Biata cățelușă a fost obligată să stea trei zile într-o capsulă, timp în care rușii au terminat de pus la punct ultimele date tehnice.

În acel moment, bătăile inimii au fost de trei ori decât valoarea normală. La detașarea rachetei, s-a pierdut o parte din sistemul care asigura temperatura constantă.

Din cauza unor erori, temperatura din cabina a crescut până la 41 de grade, în loc de 15. Șocul cauzat de căldură și epuizarea au pus repede capăt vieții animalului de companie; la cinci ore de la lansare, cățelușa Laika a murit.

Alte informații oferite de oficialii sovietici indică faptul că Laika a trăit în spațiu o săptămână, după care a fost eutanasiată la comandă. Întrucât naveta spațială Sputnik II nu a fost prevăzută cu un sistem de aterizare pe pământ, aceasta a ars în atmosferă în 14 aprilie 1958.


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review