Fantastica si trista poveste a oualor Fabergé ajunse de la familia imperiala la oligarhii lui Putin

 

Un ou se poate cumpara cu un leu, in orice piata, dar si cu o suma echivalenta cu zeci de milioane de lei noi. Pentru comparatie, 24 de milioane de dolari inseamna un sfert din pretul unui tablou pictat de Pablo Picasso ori o zecime din valoarea estimata a celui mai titrat tablou al lumii: Gioconda lui Leonardo Da Vinci.

Dar cel mai scump ou de Pasti, nu este in nici un caz rodul stradaniei vreunei gaini din secolul XVI , vopsit de o gospodina medievala cu cerneluri rare, ci este Oul Incoronarii. O bijuterie, sau mai degraba un bibelou de un gen unic, care a omagiat in 1897 urcarea pe tron a ultimului tar al Rusiei: Nicolae al II lea.

 

Lacramioarele

1 Lacramioarele

 

Un obiect incredibil de sofisticat, din smalt galben translucid, strabatut de vinisoare de aur la a caror intretaiere sunt incrustati vulturi imperiali ce poarta pe piept diamante. Iar Peter Carl Fabergé, care si-a pus marca pe aceasta piesa, a mai realizat doar 50 de astfel de unicate pentru familia Romanov - dinastia care a condus neintrerupt Imperiul Rus in ultimii 300 de ani ai existentei sale.

Ouale Fabergé - pe care nici gaina din poveste nu le-ar fi putut oua - sunt printre cele mai rare si mai originale obiecte de arta cunoscute.

 

Vekselberg cumpara de la Forbes

 

In 2004, magnatul rus Victor Vekselberg achizitiona de la celebra familie Forbes 13 oua Fabergé si alte 180 de piese. Desi pretul nu a fost niciodata facut public, casa de licitatii Sotheby’s evalua colectia, cu o luna inainte de vanzare, la 90-120 milioane de dolari, cu Oul Incoronarii in capul listei.

 

Portocalul

2 Portocalul

 

 

Printre obiectele de arta mai figurau primul ou comandat de tari (Oul de Gaina), precum si Lacramioarele, Portocalul, Cucul, Oul Renasterii, Bobocul de Trandafir. Iar Vekselberg, presedintele Tyumen Oil Company (TNK), a treia companie petroliera din Rusia, declara la data achizitiei ca “este o ocazie unica in viata, aceea de a inapoia tarii mele una dintre cele mai venerate piese de tezaur”.

Lui Malcolm Forbes, fondatorul influentei reviste Forbes Magazine unde sunt clasificate averile celor mai bogati oameni ai lumii, i-au trebuit 30 de ani (intre 1960 si 1990 - anul mortii sale) sa colectioneze ouale rusesti, pe care le-a expus apoi in intreaga lume.

 

Cucul

3 Cucul

 

 

Lui Vekselberg nu i-a luat mai mult de zece ani sa stranga peste 10 miliarde de dolari (avere evaluata, fireste, de Forbes Magazine). Colectia Forbes a fost cumparata imediat dupa ce TNK a fuzionat cu British Petroleum, tranzactie care a adus actionarilor rusi 6,75 miliarde de dolari.

 

Cui i-a ouat mintea?

 

Mai importanta insa decat detaliile despre cea mai spectaculoasa achizitie de arta Fabergé din toate timpurile este istoria oualor in sine. Bijutierul de origine franceza Gustav Fabergé a fondat compania care i-a purtat numele in 1842, dar celebritatea avea sa apara doar 40 de ani mai tarziu, atunci cand Peter Carl, fiul lui Gustav, a vandut primul ou familiei imperiale ruse.

In 1884, in timpul celei mai importante sarbatori a lumii ortodoxe - Pastele - tarul Alexandru al III lea i-a daruit tarinei Maria Fedorovna Oul de Gaina, care i-a placut atat de mult incat i-a comandat lui Fabergé inca unul si inca unul, an de an. Iar maestri bijutieri au avut grija ca de fiecare data obiectele de arta sa ascunda inauntrul lor cate o surpriza, o mica piesa cu semnificatie aparte, tinuta in secret pana in ultima clipa.

 

A cincisprezecea aniversare

4 A cincisprezecea aniversare

 

 

La acea vreme au fost realizate Oul Invierii (1887 – singurul care are ca tematica explicita Pastele), Palatele Danemarcei (1890 – tarina era o printesa daneza), Oul Renasterii (1894).

 

Culmile gloriei

 

Istoria oualor de aur incepe la Alexandru si Maria, dar adevarata consacrare a artei lui Fabergé avea sa fie atinsa in timpul lui Nicolae, fiul lor. Din 1894, anul urcarii pe tron a lui Nicolae al II lea, ouale devin din ce in ce mai sofisticate.

 

Oul Tareviciului

5 Oul Tareviciului

 

 

Bijutierii din atelierele Fabergé lucreaza chiar mai mult de un an pentru realizarea unui singur ou. Ei amesteca aurul cu nichelul, paladiul si argintul, cu alama, diamantele, rubinele si safirele, cu cristalul si pietrele ornamentale - jadul, agatele, calcedoniile, cuartul.

Imbina tehnica “guilloche” (tratarea suprafetei pentru a crea striatii si usoare schimbari de nuante) si straturile suprapuse de smalt cu stilurile Rococo si chiar Art Nouveau. Dupa Bobocul de Trandafir (1895), vine randul Pelicanului (1898), al celebrului Ou al incoronarii (1897 - la care bijutierii au lucrat 15 luni), urmat de Lacramioarele (1898), Cucul (1900), Oul lui Petru cel Mare (1903), A Cincisprezecea Aniversare (1911), Portocalul (1911), Oul Tareviciului (1912), pana la Oul Ordinului Sfantul Gheorghe (1916).

 

Azova

6 Oul Azova

 

 

Iar in vremea domniei lui Nicolae al II lea bijutierii angajati in numar din ce in ce mai mare de Peter Carl Fabergé nu mai primesc comenzi doar pentru oul destinat tarinei, ci si pentru imparateasa – mama. Maria Fedorovna a continuat sa-si primeasca an de an cadoul, ca si pe timpul vietii sotului ei, Alexandru al III lea.

Ouale au omagiat aniversarile dinastiei Romanov, dar si calea ferata trans-siberiana, bravura soldatilor rusi, palatele si iahtul tarilor, Catedrala Uspenski (din Finlanda, pe atunci provincie rusa).

 

Pierdute in noaptea istoriei

 

Din pacate insa, goana dupa frumos n-a durat decat 30 de ani, pana in 1917, cand arta lui Fabergé este condamnata de bolsevicii lui Lenin laolalta cu familia ultimului tar. Ouale sunt vandute de sovietici unul cate unul, de parca nu un Romanov pur sange, Petru I, facuse Rusia Mare.

Asadar in atelierele lui Fabergé, bijutierul curtii imperiale ruse, au apucat sa straluceasca in lumina doar 52 de piese din seria oualor imparatesti. Fabergé nu a realizat insa doar oua imperiale: 7 dintre neasemuitele bijuterii au fost comandate de proprietarul unei mine de aur siberiene, Alexandr Ferdinandovici Kelch, iar 8 de catre altii, precum baronii de Rothschild.

 

Palatele Danemarcei

7 Palatele Danemarcei

 

 

Cea mai bine vanduta bijuterie Fabergé pana in 2004 a fost Oul de Iarna, o piesa cu 3.000 de rubine, datand din 1913 care a ajuns la aproape 10 milioane de dolari. Dar, dupa iesirea de pe piata a “pachetului” achizitionat de Vekselberg, preturile n-au loc decat in sus, spre 20-30 de milioane, cam la cat se liciteaza tablourile lui Van Gogh. Evaluarile merg de la 24 de la milioane dolari - Oul incoronarii, la 12-18 milioane pentru Lacramioare si 10-15 pentru Portocal, toate in proprietatea lui Vekselberg, toate la niveluri peste vechiul record.

Vekselberg detine 9 oua imperiale, doua realizate pentru Kelch si doua pentru altii, toate provenind din colectia Forbes - in total 13.

Alte 33 de oua imperiale sunt fixate si ele bine, in cele mai selecte colectii din lume: 10 la Palatul Kremlin, 5 in Muzeul de Arte Frumoase din Virginia, 3 in colectia reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, 3 in Muzeul de Arta din Nashville - SUA, 3 intr-o colectie privata din Statele Unite, doua in proprietatea Fundatiei Sandoz (Elvetia), doua la Muzeul Hillwood (Washington), doua la Walters Art Museum din Baltimore, unul in colectia printului de Monaco, unul in Muzeul de Arta din Cleveland si altul in proprietatea statului Qatar.

 

Oul lui Petru cel Mare

8 Petru cel Mare

 

 

Din nefericire opt oua imperiale nu sunt de gasit: Oul de Gaina cu pandantiv de safir (1886), Heruvimul cu Car (1888), Nécessaire (1889), Portretele lui Alexandru al III lea (1896), Mov (1897), Oul din nefrit (1902), Oul regal danez (1903), precum si acela care-l comemoreaza pe Alexandru al III lea (1909).

 

Povestea merge mai departe

 

Dar stati un pic. Fantastica si trista poveste a oualor Fabergé ajunse de la familia imperiala rusa la oligarhii lui Putin nu s-a terminat.

Un ou imperial Fabergé, care nu a mai fost vazut in public de peste 100 ani, a fost expus la Londra, dupa ce a fost descoperit din intamplare de un negustor de fier vechi, relateaza Reuters.

Creat de Peter Carl Fabergé, e cadoul de Paste, pe care tarul Alexandru al III-lea i l-a facut tarinei Maria Feodorovna in 1887.

Realizat din aur si decorat cu diamante si safire, oul a fost vazut pentru ultima data in public la Sankt Petersburg, in anul 1902.

 

Mediafax

 

Confiscat in timpul Revolutiei bolsevice din 1917, oul  Fabergé a ajuns ulterior in Statele Unite ale Americii, in imprejurari ramase necunoscute.

Un barbat a carui identitate nu a fost dezvaluita l-a cumparat dintr-o piata din centrul SUA in schimbul sumei de 14.000 de dolari.

Acesta dorea sa-l vanda oricarei persoane care dorea sa il topeasca si sa obtina astfel din el mai multe obiecte din aur.

Pentru ca nu a reusit sa gaseasca un cumparator, barbatul a facut o serie de cercetari pe internet si a aflat ca e posibil sa fi descoperit un ou Fabergé .

 

52 de oua imperiale:

 

   1885 Hen

   1886 Hen with Sapphire Pendant†

   1887 Blue Serpent Clock

   1888 Cherub with Chariot†

   1889 Nécessaire†

   1890 Danish Palaces

   1891 Memory of Azov

 

Oul Invierii

9 Oul Invierii

 

  

   1892 Diamond Trellis

   1893 Caucasus

   1894 Renaissance

   1895 Rosebud

   1895 Twelve Monograms

   1896 Revolving Miniatures

   1896 Alexander III Portraits†

   1897 Coronation

   1897 Mauve†

   1898 Lilies-of-the-Valley

   1898 Pelican

 

Bobocul de Trandafir

Bobocul

           

  

   1899 Bouquet of Lilies Clock

   1899 Pansy

   1900 Trans-Siberian Railway

   1900 Cockerel

   1901 Basket of Wild Flowers

   1901 Gatchina Palace

   1902 Clover Leaf

 

Oul Renasterii

10 Oul Renasterii

 

  

   1902 Empire Nephrite†

   1903 Peter the Great

   1903 Royal Danish†

   1904 No eggs made

   1905 No eggs made

   1906 Moscow Kremlin

   1906 Swan

 

Trans-siberianul

11 Transsiberianul

 

 

   1907 Rose Trellis

   1907 Cradle with Garlands

   1908 Alexander Palace

   1908 Peacock

 

Paunul

  Paunul         

  

 

   1909 Standart Yacht

   1909 Alexander III Commemorative†

   1910 Colonnade

   1910 Alexander III Equestrian

   1911 Fifteenth Anniversary

   1911 Bay Tree

 

Oul de Gaina

Oul de gaina

  

 

   1912 Czarevich

   1912 Napoleonic

   1913 Romanov Tercentenary

   1913 Winter

   1914 Mosaic

   1914 Grisaille

 

Pelicanul

Pelicanul

  

   1915 Red Cross with Triptych

   1915 Red Cross with Imperial Portraits

   1916 Steel Military

 

faberge-egg-collection-800pxx520px

 

  

   1916 Order of St. George

   1917 Karelian Birch

   1917 Constellation (unfinished)

 


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review