
Băncile din zona euro sunt reziliente, însă trebuie să fie pregătite pentru şocuri geopolitice şi consecinţele acestora, inclusiv riscul ca lichiditatea să se evapore într-un context de pieţe financiare instabile, a avertizat recent Claudia Buch, şefa supravegherii bancare din cadrul Băncii Centrale Europene (BCE), potrivit Reuters.
Asta pentru că schimbările de politici în anumite domenii-cheie anunţate de administraţia Trump de la Washington au provocat incertitudini în rândul investitorilor în ultimele luni, iar decidenţii europeni analizează acum în cel fel aceste schimbări ar putea afecta creşterea economică, stabilitatea financiară şi riscurile sistemice.
″O potenţială deteriorare a calităţii activelor şi posibilele perturbări economice cauzate de conflicte geopolitice sau de efectele sancţiunilor financiare impun o atenţie sporită, un capital suficient şi sisteme solide de guvernanţă şi management al riscurilor în bănci″, a subliniat Buch în raportul anual de supraveghere bancară al BCE.
Potrivit unor surse citate de Reuters, unii bancheri centrali şi supraveghetori bancari din zona euro încep chiar să pună sub semnul întrebării dacă se mai pot baza pe Rezerva Federală a SUA pentru finanţări în dolari în perioade de stres pe pieţe, având în vedere politica externă şi comercială imprevizibilă a administraţiei Trump.
Întrebată despre acest risc în cadrul unei audieri parlamentare, Buch a declarat că BCE continuă să colaboreze eficient cu Fed, dar monitorizează ”foarte atent” riscurile legate de lichiditate. ”Riscul de lichiditate şi cel valutar sunt monitorizate constant, ca parte de rutină a evaluărilor noastre de supraveghere”, a spus ea.
Sursele Reuters au precizat că este foarte puţin probabil ca Fed să nu îşi onoreze angajamentele de finanţare, iar banca centrală americană nu a dat niciun semnal că ar intenţiona acest lucru.
Totuşi, oficiali europeni au purtat discuţii informale despre această posibilitate, în contextul în care încrederea lor în guvernul SUA a fost zdruncinată de politicile recente ale administraţiei Trump. În unele forumuri europene care evaluează riscurile sistemice, oficialii au discutat scenarii în care guvernul american ar putea pune presiune pe Fed să suspende sprijinul în dolari, potrivit a două dintre surse. De asemenea, s-a analizat dacă pot exista alternative la sprijinul Fed – însă concluzia unanimă este că nu există o alternativă viabilă, cel puțin deocamdată.
Deşi Fed este o instituţie independentă, răspunzătoare în faţa Congresului şi nu a dat niciun semn că şi-ar retrage sprijinul în dolari, unele discuţii informale au avut loc în grupuri de lucru formate din oficiali europeni din băncile centrale şi autorităţi de reglementare.
Unul dintre oficiali a declarat că această preocupare a apărut în contextul ”unei posibile scăderi a cooperării internaţionale din partea autorităţilor americane”.
Pe de altă parte, în cadrul unei audieri în Parlamentul European privind impactul protecţionismului american, preşedinta BCE, Christine Lagarde, a declarat că relaţia cu Fed ”nu s-a schimbat” de când Trump a revenit la putere în ianuarie.
Ca bancă centrală a celor 20 de state din zona euro, BCE stabileşte politica monetară şi este responsabilă pentru rezilienţa sistemului financiar. Discuţiile despre posibile alternative la sprijinul Fed fac parte dintr-o analiză mai amplă privind vulnerabilităţile sistemului bancar european, au precizat sursele.
Dolarul american este principala monedă de rezervă a lumii, folosită în comerţ şi fluxuri de capital. În perioade de criză, investitorii şi instituţiile financiare caută lichiditate în dolari. În 2023, Fed a oferit zeci de miliarde de dolari băncii centrale a Elveţiei pentru a permite băncii Credit Suisse să răspundă cererilor de lichiditate din partea clienţilor – măsură care, potrivit analiştilor, a evitat o criză sistemică.
Cu toate acestea, în ciuda discuţiilor, oficialii europeni consideră extrem de puţin probabil ca Fed să întrerupă accesul la finanţare. Un astfel de gest ar avea consecinţe majore asupra pieţelor globale, stabilităţii financiare şi economiei mondiale. Ar afecta chiar şi economia americană, ameninţând dominaţia dolarului şi reducând cererea pentru datoria guvernului SUA, au avertizat sursele.
Deşi independenţa Fed nu este pusă sub semnul întrebării în mod direct, patru dintre cele şase surse au afirmat că există temeri că administraţia Trump ar putea exercita presiuni crescânde asupra băncii centrale, ceea ce ar putea duce, într-un scenariu extrem, la limitarea accesului la liniile de credit în dolari.
Un oficial european a subliniat îngrijorarea privind expunerea băncilor europene la finanţarea în dolari pe termen scurt, care face ca aceste linii de sprijin să fie vitale. Un studiu recent al BCE arată că aproximativ 17% din finanţarea băncilor din zona euro este în dolari.
Discuţiile pe această temă sunt aşteptate să continue în următoarele reuniuni mai formale ale oficialilor din zona euro.
-
Războaiele comerciale între aliați vestici nu sunt o noutate. Unele au...Next >
Cele mai vizionate
Ultimele
-
"Da’ dobanda, cat e dobanda? Dincolo era mai ieftin!"
(Stiri) 9 Oct 2014 -
Americanii rezolvă, europenii caută vinovați de serviciu
(Analize) 18 May 2016 -
Antipesedismul de paradă a creat falşi politicieni de dreapta
(Opinii) 19 Dec 2016 -
Banca centrală trebuie să prevină riscul european al dării în plată, cu ajutorul instanţelor internaţionale
(Opinii) 2 May 2016 -
Ce reprezinta si cum se calculeaza PIB-ul?
(Stiri) 6 Sep 2014
Leave your comments
Login to post a comment
Post comment as a guest