Bain – Marie reprezintă un “mod de a fierbe un aliment, încet, pentru a nu se prinde, pentru a se coagula lent etc., prin aşezarea recipientului în care se află alimentul respectiv în apa care fierbe în alt recipient pus direct pe flacără”, potrivit DOOM 2.
Modalitatea este descrisă pentru prima oară de către Albert cel Mare (1193-1280) dar nu pentru gastronomie ci alchimie. De altfel numele însuşi îşi trage originea din alchimie căci bain-marie (baia Mariei) face referire la Maria din Israel (sec. III î. Hr., Alexandria) care a inventat şi alte ustensile pentru alchimie.
Termenul bain-marie a intrat în vocabularul românesc prin filiera franceză, dar a fost folosit pentru prima oară în limba latină Balneum Mariae la începutul secolului XIV, în manuscriptul Rosarium al lui Arnaud din Villeneuve (medic).
În fotografie Regina Maria la baie.
Cele mai vizionate
Ultimele
-
"Da’ dobanda, cat e dobanda? Dincolo era mai ieftin!"
(Stiri) 9 Oct 2014 -
Americanii rezolvă, europenii caută vinovați de serviciu
(Analize) 18 May 2016 -
Antipesedismul de paradă a creat falşi politicieni de dreapta
(Opinii) 19 Dec 2016 -
Banca centrală trebuie să prevină riscul european al dării în plată, cu ajutorul instanţelor internaţionale
(Opinii) 2 May 2016 -
Ce reprezinta si cum se calculeaza PIB-ul?
(Stiri) 6 Sep 2014
Leave your comments
Login to post a comment
Post comment as a guest