Pensionarii au două ouă în plus!

Dacă nu credeți haideți să numărăm. În dreptul vârstnicilor apar potrivit ultimelor date statistice, corespunzătoare anului trecut, 15,143 ouă, să zicem 15 rotund. În timp ce salariații dispun de 12,803, adică 13. Deci, pensionarii au două ouă în plus. La media de 13,649 ouă consumate lunar contribuie și lucrătorii pe cont propriu - 12,431, șomerii - 12,54, dar și agricultorii - 14,183. Din păcate, la categoria Adrian Năstase, cifrele oficiale nu oferă lămuriri după numărătoare.

Cert este însă că unul e consumul de ouă, la a căror enumerare, reiterăm, pensionarii au două în plus față de salariați și altceva-i când discutăm de achiziții. La acest nivel angajații sunt lideri: 8,717, urmați de pensionari - 8,473, șomeri - 6,681, lucrători pe cont propriu - 5,47, agricultori - 2,753. Însă importantă nu e media de 7,918 ouă cumpărate în fiecare lună, ci diferența față de consum. Pe care o dă economia nefiscalizată.

Ca să înțelegem clar, distanța dintre cât de mari sunt taxele și cât de mici ar trebui să fie e dată de economia subterană și autoconsum, și asta se poate evidenția cu ajutorul banilor, a celor care circulă în afara băncilor, și care au ajuns să reprezinte 18,56% din total masei monetare (M3), față de sub 15% în 2013 și mai puțin de o zecime din M3 în zona euro la care dorim să aderăm, dar și a ouălor. Cu alte cuvinte, ouăle nu constituie doar un indicator trend privind inflația, după cum evidenția un coleg de breaslă într-un articol în care scria de “Inflația din ouă”, ci trădează și mărimea economiei necontabilizate, ce se pare că explică de ce au pensionarii două ouă în plus.

Asta ar arăta că măsura administrativă de restrângere a plăților cu numerar, dar și “cruciada” Fiscului împotriva celor ce nu eliberau bon fiscal, cu participarea mai apoi a documentului fiscal la loteria aferentă, constituie niște eșecuri. Tot o nereușită poate fi considerată și campania de conformare voluntară: “Ești un bun român, România funcționează cu taxele tale”. Probabil că inițiatorii măsurilor nici n-au crezut în ele. Dar mai important e că dacă aveau... ar fi relaxat impozitele, ar fi restrâns zona gri a economiei, e drept, cu riscul ca pensionarii să nu mai aibă două ouă în plus!


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review