
M-am uitat la sala goală a Operei de Stat din Viena, de unde se difuza la tv Concertul de Anul Nou, şi am observat că din ea lipsesc exact clienţii de private banking. Adică, beneficiarii de servicii concierge, cărora băncile mai au puţin şi le spun că le mai oferă doar servicii de autoservire plătite dinainte.
Am expus deja această idee social, pe reţeau de profil, şi mi s-a replicat că bine că mai există concertul, chiar dacă poate fi urmărit doar virtual. Adică, ce mai contează publicul, cât timp show-ul continuă. De fapt, publicul ar fi, dar e acela social, nu cel exclusivist. Pentru acest public muzicienii ar putea să facă foarte bine playback şi să se pună înregistrarea de anul trecut. Ba chiar ar fi posibil să fie distribuit un film cu Concertul cu sala plină de spectatori, ca să fie atmosfera mai caldă şi asta să se facă pe reţelele specializate de filme, pentru a avea o audienţă socială mai mare.
Din păcate, din succesiune de idei şi evenimente lipseşte un element: băncile şi fondurile de investiţii au nevoie de banii mulţi ai puţinelor persoane şi nu de multe persoane cu bani puţini. Dacă se schimbă cumva acest obicei capitalist sănătos şi cei bogaţi sunt incluşi în aceeaşi categorie cu cei cu putere redusă de negociere şi chiar îndemnaţi să se autoservească, în loc să fie serviţi, înseamnă că băncile şi fondurile nu mai au nevoie de banii lor. Iar dacă nu au, de unde fac rost? Păi cum de unde?! Din relaxarea cantitativă (QE)!
Aşadar, într-o societate capitalistă lipsită de fragilitate, capitalul face regulile. Capitaliştii le fac, pe banii lor! Şi nu-şi permit să facă nişte reguli private proaste, ca să nu distrugă forţa de muncă prin intermediul căreia poartă lupta concurenţială şi nici să nu-şi manifeste solidaritatea liber consimţit cu cei săraci, ca să nu-i bată Dumnezeu. Dacă se vede însă că fac politicienii şi oligarhia lor regulile şi băncilor şi fondurilor le pasă din ce în ce mai puţin de banii şi ”drepturile” celor avuţi, aşa ceva se produce în contextul în care statele au ajuns să nu se mai sinchisească de banii acestora, fiindcă au învăţat altcumva cum să-i ”fabrice”. Ba chiar ”interesul public” care dă mesajele la tv se străduieşte ca prin hazard moral şi selecţie adversă, prin discreţionarism, să acţioneze împotriva interesului privat. Să-i sărăcească pe bogaţi, să-i aducă la acelaşi nivel cu săracii, dacă tot a învâţat cum să ia din altă parte banii. Fiecare bănuţ pus pe piaţă cu QE, care îi afectează pe bogaţi în raritatea bunurilor pe care le deţin, le depreciază averile şi influenţa.
Înţelegeţi acum cât de important a fost etalonul aur? Atunci politicul nu putea face bani din nimic. Iar cei care-i aveau impuneau regulile. Unele în corelaţie cu relaţiile de piaţă, care să le permită să prospere în continuare. Concurenţa economică şi libera iniţiativă nu erau obstrucţionate de politicieni, ci aceştia li se adresau cu ”Vă rog frumos!” capitaliştilor. Şi cele mai libere ţări, cu cele mai puternice pieţe şi cu cea mai profundă diviziune a muncii, cele din spaţiul anglo-american, au devenit şi cele mai bogate. Ele ar trebui să fie interesate să se opună oricărui experiment colectivist.

-
Apropo de petrol, atunci când n-ai consum de ce-l suprataxezi?!
Am scris la un moment dat că atunci când e negativ prețul petrolului, precum cel al banilor, benzina ...
-
Volatilitatea vădește o românizare a Occidentului
Scriam la un moment dat că vreme de trei decenii țițeiul a fost activul cu cea mai redusă ...
-
Statul ar trebui să încurajeze deschiderea cât mai multor "ghișee fiscale" cu ...
Recenta eliminare a supraaccizei la carburanți auto a făcut ca România să aibă din nou cele mai mici ...
-
Venituri excepţionale sparte pe pomeni banale
E ieftin petrolul? Dacă ne uităm la cotaţia Brent, 60 de dolari pe baril nu sunt 85, cât ...
-
Încasările statului român n-au suferit de pe urma reducerii producției de gaze
Statul român a încasat până la finalul lunii august din impozitele impuse producției de gaze cu numai 15% ...
-
Seele: OMV Petrom va adopta o decizie finală de investiție în Neptun Deep dacă proiectul de ...
OMV Petrom va adopta anul viitor o decizie finală de investiție favorabilă în cazul proiectului Neptun Deep în ...
-
Importurile de gaze din primele 7 luni le-au depășit cu un TWh pe cele din întreg anul trecut
România a reușit performanța ca în numai 7 luni să importe gaze în valoare de 17,32 TWh, cu ...
Cele mai vizionate
Ultimele
-
"Da’ dobanda, cat e dobanda? Dincolo era mai ieftin!"
(Stiri) 9 Oct 2014 -
Americanii rezolvă, europenii caută vinovați de serviciu
(Analize) 18 May 2016 -
Antipesedismul de paradă a creat falşi politicieni de dreapta
(Opinii) 19 Dec 2016 -
Banca centrală trebuie să prevină riscul european al dării în plată, cu ajutorul instanţelor internaţionale
(Opinii) 2 May 2016 -
Ce reprezinta si cum se calculeaza PIB-ul?
(Stiri) 6 Sep 2014
Leave your comments
Login to post a comment
Post comment as a guest