Eliminati impozitul pe dobanzi. Care dobanzi?

 

Banca centrala a redus dobanda-cheie la minimul de 2%. Asta insemna ca fata de 2009 dobanzile sunt de cinci ori mai mici. Ce sens mai are sa fie impozitate?!

Cu alte cuvinte, fata de ceea ce colecta Fiscul in urma cu un cincinal, acum, la o remunerare a economisirilor cu maximum 3%, mai mult se complica taxand dobanzile. Ii chinuieste degeaba pe contabili si pe proprii functionari.

Pentru anul 2009 putea fi invocat faptul ca dobanzile se plasau la valori ridicate si ca Guvernul, pentru a le tempera cresterea, a decis sa le impoziteze.

In prezent insa, Executivul a schimbat secventa. A propus Parlamentului relaxarea fiscalitatii, pe seama micsorarii TVA, CAS si a cotei unice, e regretabil ca nu a initiat si renuntarea la impozitul pe dobanzi inclus in baza globalizata, mai ales ca inflatia se gaseste la limita de jos. Ba se apuca sa perceapa si CAS din dobanzi!

Sigur ca nu e singura aberatie care mai exista in Codul Fiscal, pentru ca e impozitata, in continuare, si cresterea de pret a activelor pe bursa. O masura care are rolul de a drena lichiditatea de pe o piata care oricum nu e prea lichida!

Daca vrei sa stimulezi dezvoltarea pietelor financiare, nu te apuci sa le taxezi. Si daca tot a fost formulata o propunere legislativa de socializare a deprecierii leului, de ce nu se socializeaza si castigul?

Dupa cum, daca statul taxeaza aprecierea actiunilor, de ce nu da bani de la buget cand pretul lor se reduce?

In fine, reamintesc ca Romania a avut mereu o rata a economisirii scazuta si a fost constransa sa importe resurse de la straini ca sa poata acorda credite. In aceste conditii este logic sa stimuleze piata de capital, nu s-o reprime.

Daca insa statul roman taxeaza capitalul e ca si cum si-ar dori sa nu se formeze si sa nu se acorde credite. O astfel de fiscalitate interzice, practic, acumularea de capital si intrarea lui in economie.

Se va spune ca in multe locuri din Europa exista acest fel de taxe si de ce ar trebui sa fim scutiti noi, care suntem membri UE? Pentru ca neamtul da 300 de euro lunar pe mancare, la fel ca romanul, si restul de venit disponibil ii ofera suficient spatiu ca sa poata economisi. Altfel spus, taxarea nu-l deranjeaza prea mult.

Pe cand romanii, care cheltuiesc tot 300 de euro pe luna pentru alimente sunt constransi sa cumpere din economia subterana ca sa poata trai. Dupa care, putinul pe care ei incearca sa-l puna deoparte mai este si taxat, ca sa-si ia definitiv gandul de la economisire.

E limpede ca Romania a ramas un stat cu reflexe socialiste. In primul rand in loc sa-si stimuleze cetatenii sa detina proprietati, ii descurajeaza, taxandu-i dupa “algoritm” cu inflatia din ultimii trei ani, fara macar sa le acorde deductibilitati, precum fac alte tari europene.

Dupa care, ca sa demonstreze ca nu i se potriveste calificativul de economie de piata, nu se sfieste sa incalce un contract impozitand pensiile.

In cazul celor mai multi salariati, deveniti ulterior pensionari, nu exista regula de a li se taxa aceasta forma de economisire cand o vor utiliza. Regulile jocului s-au schimbat, din nou, in timpul jocului...

Si bineinteles ca daca se taxeaza economisirile fortate - pensiile -, trebuie sa se impoziteze si economiile obisnuite, pentru ca si ele provin dintr-un venit deja taxat.

Cu riscul de a se micsora potentialul investitional autohton, ca apoi sa se intrebe specialistii pe la seminarii de ce nu avem companii care actioneaza regional.

Romania nu conteaza in Europa, fiindca e taxat permanent potentialul de investire pentru a le fi oferite romanilor bunuri publice care costa de 4-5 ori mai mult decat fac.


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review