Ne trebuie capitalism american, nu socialism german

Germania a avut anul trecut excedent bugetar – 0,7% din PIB – si cu toatea acestea a continuat sa practice o taxa pe valoarea adaugata in cota standard, care nu e mica: 19%.

Ce legatura are TVA cu soldul bugetului consolidat? “Locomotiva” UE nu are piete la fel  de dezvoltate si  la fel de multe capitaluri precum Statele Unite,  pe care vor sa le ajunga din urma, si atunci isi reprima - prin intermediul taxarii -  consumul, ca sa acumuleze resurse.

Statul german nu isi constrange cetatenii sa se abtina de la mancare, pentru ca acolo TVA se plaseaza la 7%, ii obliga, insa, sa se restranga de la celelalte cheltuieli ca sa poata capitaliza si sa exporte pe alte piete.

Daca ne gandim bine cam asa proceda si Romania pe timpul lui Ceausescu si pe acest model merge si Rusia. Practic, UE conserva un model  de administrare socialist, bazat pe restrangerea cererii agregate si pe filosofia ca nu e neaparat nevoie sa iti dezvolti pietele ca sa creezi capital.

De aceea, cele mai mari tari ale Uniunii, cu Germania, Franta si tarile nordice in frunte practica rate mari de TVA. Spre deosebire de SUA, unde impozitul pe circulatia marfurilor fie e redus, fie lipseste – in functie de stat.

Romania, cu 24%, are unul dintre cele mai mari niveluri ale TVA din Uniunea Europeana, ceea ce inseamna ca reprima mult consumul. E drept ca pe fondul unei productivitati scazute.

Da, numai ca in contextul in care nu stimuleaza pietele si capitalurile, nici nu poate spera la o crestere a productivitatii. Iar la noi, guvernele in loc sa capitalizaze precum nemtii sau danezii mai au si obiceiul sa cheltuiasca prosteste.

Si, din pacate, din ultimele interventii se observa ca la fel vrem sa facem in continuare. Nu sa schimbam paradigma si sa trecem de la reprimarea unui consum dependent de importuri la realizarea unei productii interne de bunuri - incurajata de investii si piete.

Adica, nu dorim sa ne schimbam abordarea, de la limitarea cererii agregate, la generarea unei oferte autohtone, care sa substituie marfurile din afara, cele mai multe provenite din UE.

Concluzia e clara. Modelul sanatos de dezvoltare, care trebuie sa fie adoptat si de Romania e cel american, cu piete si capitaluri, nu cel din Germania, care se bazeaza pe capitalizarea fortata.

Aceasta din urma e o reteta socialista pe care am mai incercat-o. Insa germanii merg totusi pe aceasta cale fiindca se tem ca Statele Unite, avand piete mai dezvoltate, sa nu le anihileze eforturile.


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review