Faptul că problemele României se încearcă să se rezolve în stradă arată inabilitatea unei clase politice care tocmai a fost validată de alegeri. O astfel de soluționare seamănă, din păcate, cu aceea din evul mediu, când se realiza cu ajutorul ciomagului.
Iată de ce discutam în articolele anterioare de necesitatea reformării respectivei clase, care trebuie să înceapă cu partidul de guvernământ. Pentru asta e necesar ca partidele să ajungă la doctrină, fiindcă în momentul de față vedem un singur social-democrat autentic, Ion Iliescu, și câțiva liberali: Mircea Ionescu Quintus, Neagu Djuvara și Constantin Bălăceanu-Stolnici. Dar, care, din păcate, au vârste cuprinse între 86 și 100 ani...
Cu mențiunea că ultimul deceniu a fost unul pierdut, în situația în care justitiția avea atât de multă nevoie să se reașeze legislația, să se modifice Constituția, ca să poată instrumenta și judeca pe baza unui just temei, merită să revenim la început, la demonstrații, pentru a mai spune încă o dată că acele chestiuni nu trebuie rezolvate în stradă.
Asta constituie o dovadă a imaturității și lașității clasei politice când e pusă să în situația de a-și justifica deciziile ca să câștige încrederea societății, în condițiile în care a funcționat până acum doar pe bază de șantaj și complicitate.
Dacă e să vorbim din punct de vedere economic, aceste proteste reprezintă o risipă de resurse venite pe fondul tărăgănării reformelor structurale.
Cu alte cuvinte, e nevoie ca în contextul unei clase politice responsabile, asumate și bine educate să nu se mai amâne reorganizarea vieții economice și să fie adusă în prim plan productivitatea, în vederea redistribuirii creșterii economice în nivelul de trai și luând în calcul că România dorește adoptarea euro într-un interval rezonabil de timp.
Mai mult, situația geopolitică reclamă întărirea componentei economice. Nu putem rămâne pe termen lung un partener strategic de încredere decât dacă reperele economice sunt sustenabile. Pentru că nu te ia nimeni în serios pe baza declarațiilor de intenție, ci doar atunci când dovedești că ai un sistem funcțional și robust.
Ca sistemul să fie astfel, e nevoie să fie asumat pe toate componentele sale. Și, din păcate, vedem în prezent, în circumstanțele în care clasa politică, în loc să consulte populația în totalitatea sa, a preferat o relație stăpân-sclav, că au apărut schisme, fisuri, în societate. Din cauza cultivării acestei relații legislația arată cum arată, cu politicul principal responsabil.
Cele mai vizionate
Ultimele
-
"Da’ dobanda, cat e dobanda? Dincolo era mai ieftin!"
(Stiri) 9 Oct 2014 -
Americanii rezolvă, europenii caută vinovați de serviciu
(Analize) 18 May 2016 -
Antipesedismul de paradă a creat falşi politicieni de dreapta
(Opinii) 19 Dec 2016 -
Banca centrală trebuie să prevină riscul european al dării în plată, cu ajutorul instanţelor internaţionale
(Opinii) 2 May 2016 -
Ce reprezinta si cum se calculeaza PIB-ul?
(Stiri) 6 Sep 2014
Leave your comments
Login to post a comment
Post comment as a guest