Nici BNR și nici BCE nu sunt agenți ANAF

Am văzut o știre potrivit căreia cursul BNR se îndreaptă spre 4,6 lei/euro, s-a situat, mai precis, la 4,5985. În același timp m-am uitat însă și pe site-ul Băncii Centrale Europene (BCE) și am observat, tot în aceeași zi, un curs de 4,5968 lei/euro.

Cursul BNR se vede că-i diferit de cursul BCE, care-i cel bun? Amândouă-s la fel de bune, diferă doar datele de piaţă, deoarece au fost culese la ore diferite ale zilei. De fapt, nu există nici cursul BNR, nici cel al BCE, ci doar cotaţii de piaţă, stabilite pe baza cererii şi a ofertei. Iar problema e că într-o economie cu preţuri în euro, comerciantul trebuie să justifice Fiscului cursul de pe factură. Și cea mai simplă variantă e să caute cotaţiile afişate pe site-ul BNR. Pentru Fisc, BNR “garantează” că acel curs a existat pe piaţă la o anumită dată. 

Deşi, la fel de bine, se poate utiliza cursul BCE, fiindcă e un garant la fel de bun. Da, însă nimeni n-ar trebui să fie împotrivă ca o companie să utilizeze cursurile văzute la un moment dat în piaţă, şi care pot fi justificate cu o captură de ecran. Fiindcă la baza stabilirii cursurilor indicative de pe site-urile BNR sau BCE stau astfel de “capturi” făcute la momente diferite. De ce Fiscul n-ar recunoaşte orice captură de ecran ca fiind valabilă? Îi e teamă statului să nu fie furat, ca atunci când admite o campanie de ieftiniri o singură dată pe an ca să nu i se micşoreze cuantumul taxelor? Sau încearcă să creeze spaţiu să aplice amenzi, deşi lipseşte baza legală?

Dar toate acestea se pot rezolva dacă firmele ar plăti un impozit forfetar, o taxă de funcţionare, pe care, după ce o varsă la Fisc, acesta să nu mai fie preocupat dacă se duc preţurile de vânzare sub cele de achiziţie şi în ce ritm se realizează amortizările. După plată agentul face ceea ce vrea el. Creşte sau reduce preţurile, se târguieşte “ca la piaţă” la el în prăvălie, cum se vede la Istanbul. Fiindcă modelul german de fiscalitate nu se potriveşte unor ţări precum Grecia şi România, ci mai degrabă cel turcesc, care e mult mai liberal decât “liberala” Uniune Europeană.


Energy Report

Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review