Preţul gazelor creşte ca să subvenţioneze deficitul de management - UPDATE

Prețurile reglementate la gaze naturale pentru clienții casnici vor crește cu circa 7-8% anul acesta, estimează Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), din cauza majorării de la 1 iulie a prețului gazelor din producția internă cu 10%, a creșterii valorii stocului minim obligatoriu de gaze, precum și a ajustării tarifelor reglementate de distribuție, furnizare, transport și înmagazinare, notează portalul profit.ro.

"Se estimează că prețurile reglementate pentru clienții casnici vor înregistra o creștere în cursul anului 2016 de circa 7-8%, datorată în principal angajamentelor cu instituțiile internaționale, reflectate prin prevederile HG nr. 488/2015. Astfel, creșterea prețurilor reglementate este influențată de creșterea prețului la producția internă, cu un procent de 10%, de la 1 iulie 2016, creșterea valorii stocului minim obligatoriu generată de creșterea prețului producției interne (spre exemplu, în anul 2015 impactul stocului de gaze asupra creșterii prețului final reglementat a fost de 4,5%) și de ajustarea tarifelor reglementate aferente serviciilor de distribuție, furnizare reglementată, transport și de înmagazinare", se arată într-un raport al ANRE, citat de profit.ro .

Instituția mai menționează că modificarea tarifelor aferente serviciilor reglementate va fi determinată de evoluția ratei inflației estimate pentru anul 2016, de recunoașterea imobilizărilor corporale și necorporale realizate și puse în funcțiune în anul 2015, a costurilor de natura impozitelor pe construcții speciale și pe monopolul natural și altele asemenea impuse de stat.

Aici este cheia problemei la nivelul imobilizărilor corporale şi necorporale – investiţii direct productive şi neproductive. Din raportul ANRE reiese, ca să înţeleagă tot românul, că dacă managementul e prost, decât să-l schimbăm, mai bine acoperim gaura din buzunarul consumatorului final. Aceste management a fost luat prin surprindere de evoluţia preţurilor pe plan internaţional, şi nu şi-a făcut hedging.

Paradoxal, ANRE intervine ca piaţa să nu fie liberalizată, în condiţiile în care acesta e sensul existenţei sale şi al calendarului negociat cu organismele financiare internaţionale. Liberalizarea nu înseamnă ca preţul neapărat să crească, ci să ajungă la nivelul pieţei. Din păcate, acum la noi se consumă un singur fel de gaz, al cărui preţ se majorează când îl “fundamentează” ANRE, ca poată crește apoi tariful și la consumatorii casnici.

Da, dar dacă mâine s-ar desfiinţa ANRE, că tot a ajuns să-și contrazică existența, pe piaţă ar putea pătrunde orice fel de gaz, ce s-a ieftinit mult în ultimii doi ani, în timp ce în România se scumpeşte, s-ar vedea că preţul liber e mai mic decât cel administrat din prezent, care e neclar de ce e denumit așa.

O spun din nou, scopul calendarului e convergența spre prețul pieței, și nu cred că FMI prin asta înțelege că gazele trebuie să se scumpească când pe toate piețele libere se ieftinesc. Mai mult, nici pe termen mediu perspectivele nu-s de creștere din cauza recesiunii globale ce se profilează. Problema e că având un singur tip de gaz pe piață, cel românesc, și companii cu poziție de monopol regional, ANRE demonstrează că trebuie să crească prețul și în acest fel repară erorile managerilor, cărora li se rupe dacă gestionează prost, cât timp au un Big Brother care să-i salveze.

Dacă nu se înghesuie competitorii pe piețe, soluția corectă ar fi ca statul să impună companiilor să-și recupereze investițiile într-un termen rezonabil, cam cât doresc respectivele companii să stea pe piață, nu să recurgă la amortizarea accelerată. Ce se întâmplă însă și statului îi convine situația? De aceea a distribuit Romgaz cea mai mare parte a profitului sub formă de dividende, că avea nevoie Guvernul de bani? Și alături de practicarea unui preț politizat la gaze, similar cu o taxă, din același motiv permite ANRE firmelor să arunce mai departe către populație taxa pe stâlp și alte impozite, ca să se “combată” efectele relaxării fiscale? 


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review