Nu trageți în acordorul pianului

Banca centrală este responsabilă pentru estimarea nerealistă a veniturilor bugetare, și în acest sens e adus în discuție un articol de lege, care arată că instituția colaborează cu Ministerul Finanțelor. Și, pe baza lui, se sugerează că BNR e direct vinovată, chiar dacă nu și-a pus semnătura pe nimic.

Data trecută, Banca Națională fusese acuzată de tăierea salariilor bugetarilor, chiar dacă executivul de la acea vreme era singurul responsabil pentru acea măsură și majorarea TVA.

Mai e un pic și Banca Națională a României va fi culpabilizată pentru Ciuma lui Caragea, scufundarea pachebotului Titanic și prăbușirea zepelinului Hindenburg. Cu precizarea că marele noroc e că aceia care vântură enormități se decredibilizează, ca orice propagandist.

Ceea ce nu înțeleg, însă, e de ce nu se pune problema invers. Dacă BNR poate fi trasă la răspundere pentru ceea ce fac Finanțele, de ce nu pot fi responsabilizate și acestea din urmă pentru dificultățile cu care se confruntă sistemul bancar, dacă tot vorbim aici de venituri bugetare, zise și povară fiscală.

Atunci când românii spun că nu mai au capacitatea să-şi achite ratele la bancă sunt îndrumați de demnitari să discute cu instituţiile de credit. Ba chiar ultimele legi merg dincolo de a se renegocia ceva cu băncile, ci pun “problema” - casa - în braţe, şi oamenii rămân fără obligaţii.

Dar, din păcate, despre ceea ce vorbim aici reprezintă un efect, cauza pentru care debitorii au ajuns în situaţia de a nu-şi mai putea plăti tranşele de împrumut este că taxele, în creştere, le-au umflat nota de plată, şi i-au adus în situaţia de a nu le mai rămâne bani pentru a-și achita obligațiile către instituţiile financiare, după cumpărarea hranei, achitarea întreţinerii şi plata curentului.

De altfel, din acest motiv, discutăm de o cantitate mare de credite neperformante, din cauză că populaţia a ajuns să fie supraîndatorată după majorarea TVA. Familiile de salariați cheltuiesc mai mulți bani pe taxe decât pe mâncare, iar analiştii care susţin că povara fiscală e mult mai redusă decât în Occident ar trebui să ştie că una e să dai sub formă de taxe jumătate din 1.000 de euro și alta e să plăteşti o treime din 500.

Da, dar în ciuda faptului că nu mai există spaţiu fiscal, din cauză că populaţia e supraîndatorată, motiv pentru care oamenii sunt trimişi să-şi reeşaloneze creditul la bancă, nimeni nu discută de faptul că de un tratament similar ar trebui să beneficieze și datornicii la Fisc. Pentru că după cum oamenii sunt trimişi la bancă pentru a-şi uşura povara, şi se dau legi pentru problemele sociale, acelaşi ajutor ar trebui să-l ofere şi statul pentru ca impozitele pe care doreşte să le încaseze să nu devină neperformante.

Așadar, de ce se apucă analiștii cu vederi liberale să vorbească de responsabilitatea încasării unor venituri fiscale, de către stat, când ar trebui să fie preocupați de cât de mult dăunează povara fiscală interesului privat? Și de ce nu spun nimic de problemele cu care se confruntă sistemul bancar din cauza tăierii salariilor și a majorării impozitelor? De ce se discută doar de credite, nu și de impozite neperformante?  


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review