Bursele elvetiene n-au de ce sa fie influentate de renuntarea la pragul minim pentru franc

 

Elvetia a luat prin surprindere cand a renuntat la pragul minim pentru franc, dar nu incearca sa-si gaseasca scaparea cu ajutorul taxelor si politicienilor, ci a pietelor. Altfel decat procedeaza zona euro.

Cu alte cuvinte, Tara Cantoanelor doreste sa-si pastreze traditia de loc cu povara fiscala scazuta si standard de viata inalt pentru cetatenii sai si de aceea merge pe mana pietelor. Asa cum incearca si celalalt stat european cu piete dezvoltate, Marea Britanie, care a dat de inteles prin premierul David Cameron ca ar vrea sa accelereze procesul de iesire din Uniunea Europeana.

Inrtr-o anumita masura se poate spune ca fara sa mai poata suporta costurile unor actiuni prin care a intentionat sa franeze aprecierea dolarului fata de moneda unica europeana, Elvetia a renuntat la pragul minim raportat la euro ca sa imparta povara cu piata.

Din acest motiv, dobanzile afisate de banca centrala la depozitele pe care bancile comerciale doresc sa le plaseze la ea, s-au redus de la -0,25%, la -0,75%.

Ceea ce ramane de neinteles insa este de ce au scazut actiunile elvetiene cu 9%. Spun asta pentru ca bursele n-au reactionat nici cand francul s-a apreciat de la 1,6 unitati la 1, nici cand a fost impus pragul minim de 1,2 franci pentru un euro.

O astfel de situatie arata ca fluxurile financiare intrate in statul helvet nu au vizat bursele, ci au intrat in sistemul bancar sporind lichiditatea.

Asadar cei care s-au speriat si au iesit de pe burse au gresit. Daca ar fi stat linistiti ar fi vazut in urmatoarea saptamana ca actiunile vor fi revenit la pretul de dinaintea renuntarii la pragul minim al francului fata de euro.

Ar mai fi o singura chestiune de dezbatut. Banca centrala a Elvetiei a zis ca duce dobanda pentru depozitele bancilor la -0,75% din 20 ianuarie. Iar o decizie de acest fel e in masura sa-i faca pe cei ce doresc sa cumpere franci elvetieni contra euro, sa fie mai precauti.

Da numai ca inainte autoritatea monetara a abandonat intempestiv pragului minim pentru franc ce a avut ca efect natural cumpararea de moneda elvetiana.

Din cele de mai sus se vede ca Banca Elvetiei a avut o strategie bine pusa la punct, pentru ca intarirea francului elvetian nu a fost amplificata de pozitii spreculative, in conditiile in care politica monetara a avut grija sa accentueze panta negativa pe care se urmau sa se plaseze dobanzile la depozite. Adica, mai intai banca centrala a Elvetiei a “anesteziat” capitalurile pe termen scurt, dupa care a eliminat pragul minim.


Energy Report

Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review