Ce bine să nu fii listat la Bursă: modelul după care a fost creată BNR are acţiunile pe trend descendent

În Belgia, banca centrală a fost înființată în 1850, ca un monopol asupra producției de monedă, iar capitalul ei era controlat de băncile private. Însă, în 1948, statul belgian a efectuat o majorare de capital și, de atunci, controlează jumătate din acțiunile băncii, după ceea ce s-ar putea numi o “preluare ostilă”.

Dar, pentru că tot am adus în discuție Banca Belgiei, merită de amintit că Banca Națională a României a avut-o ca sursă de inspirație, în 1880, când a luat ființă, inclusiv prin faptul că era listată la bursă.

BNR era o societate anonimă cu un capital social de 30 milioane de lei, eminamente românesc, și avea privilegiul exclusiv de a emite bilete de bancă la purtător.

Statul deținea o treime din capital, iar restul acțiunilor se aflau în posesia particularilor. Însă pentru a limita puterea de decizie a marilor acționari, în primul rând a statului, indiferent de numărul acțiunilor, nimeni nu avea dreptul la mai mult de zece voturi personal și zece voturi ca mandatar. De la 30% cota de capital deținută de stat, în 1880, anul înființării, aceasta s-a redus la doar 10%, în 1925,  când capitalul social s-a mărit la 100 milioane de lei împărțit în 200.000 de acțiuni nominative de câte 500 de lei. În 1929, capitalul a crescut la 600 milioane prin includerea în acesta a 500 de milioane din rezerve. Valoarea celor 200.000 de acțiuni de 500 de lei s-a mărit la 3.000 de lei.

Din nefericire, Banca Națională a României a fost etatizată la 20 decembrie 1946, iar după ce a scăpat de regimul comunist a rămas tot în proprietatea statului. În timp ce Banca Belgiei - modelul după care a fost creată BNR - continuă să aibă acțiunile cotate la Bursă.

Da, dar tot răul spre bine. Acţiunile Banque Nationale de Belgique se plasează pe trend descrescător. Te pomeneşti că la fel ca în model ni se putea întâmpla şi nouă. Mai bine să nu fii listat!


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review