Cat au pierdut bancile maghiare ca urmare a reconversiei in moneda nationala a creditelor in franci elvetieni si cu cat a scazut creditul

 

Banca Nationala a Ungariei a publicat primele statistici cu privire la pierderile consemnate de sectorul bancar din tara vecina in urma implementarii obligatiei de reconvertire a creditelor denominate initial in valuta, in special franci elvetieni, in moneda nationala.

Potrivit sursei citate, sistemul bancar din Ungaria a consemnat pierderi totale de peste 140 de milioane de euro in trimestrul al treilea al anului.

Pierderile s-au datorat chiar schemei de reconvertire in forinti a imprumuturilor in valuta. In absenta acesteia, la nivel agregat, bancile din Ungaria ar fi consemnat profit.

In absenta efectelor acestei scheme, care a generat nevoi de provizionare foarte mari, sectorul bancar unguresc ar fi consemnat un profit agregat de peste 325 de milioane de euro.

Cele mai ample pierderi au fost consemnate de cele mai mari banci straine din Ungaria, respectiv Erste – 228 milioane euro, si Raiffeisen – 204 milioane euro.

Procesul de reconversie in moneda nationala a creditelor in valuta a influentat negativ si capacitatea de finantare a economiei de catre banci. Datele bancii centrale a Ungariei arata ca, in al treilea trimestru al anului, creditul neguvernamental s-a redus cu peste 3% fata de perioada similara a anului trecut.

Totodata, subsidiarelor din Ungaria li s-au redus liniile de finantare de la bancile-mama occidentale, astfel incat au fost nevoite sa se bazeze mai mult pe resurse atrase pe plan local. Astfel, volumul depozitelor atrase de sectorul bancar unguresc a crescut cu 8% in T3 2014, fata de T3 2013.

Asta nu este insa totul. Banca centrala de la Budapesta estimeaza valoarea totala a pierderilor pe care urmeaza sa le consemneze bancile unguresti in urma reconversiei creditelor in valuta la peste 2,55 miliarde euro.


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review