Euro se depreciaza masiv dupa ce Banca Centrala Europeana anunta ca va inunda cu bani pietele financiare

 
Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a anuntat un program extins de cumparare de obligatiuni, publice si private, de 60 de miliarde de euro pe luna, ce se va derula in intervalul martie 2015 – septembrie 2016, insa perioada nu e strict determinata.
 
Programul e menit sa stimuleze cresterea economica si sa combata presiunile deflationiste, pana cand acestea din urma vor inceta sa se mai manifeste.
 
Iar maturitatile obligatiunilor ce intra in program se vor situa intre doi si 30 de ani.
 
Este foarte important faptul ca programul e mai mare decat 50 de miliarde de euro, cifra vehiculata initial, ceea ce  a determinat o depreciere a euro pana la nivelul de 1,1390 (sursa ilustratiei Bloomberg) dolari  dupa ce Draghi a anuntat ca relaxarea cantitativa (quantitative easing – QE) e mai agresiva fata de ceea ce s-a anticipat in prima faza.
 
 
Precizam ca in 2014, dupa ce BCE a declarat ca va recurge la QE, moneda euro s-a depreciat continuu fata de dolar, iar decizia bancii centrale a Elvetiei, care a renuntat saptamana trecuta la pragul minim de 1,2 franci/euro, a amplificat devalorizarea monedei europene, in masura in care aceasta din urma a renuntat sa mai achizitioneze euro si sa vanda franci.
 
In ceea ce priveste influentele unei astfel de decizii asupra Romaniei, acestea vor fi limitate, fiindca nu e genul de masura care sa stimuleze apetitul pentru investitii straine directe, ci se adreseaza, in special, pietelor financiare. 

Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review