New York Times: Intarzierea trecerii la euro prelungeste riscul valutar pentru cei care au contractat credite in moneda straina

 

Problematica acordarii creditelor in valuta, in general, si a celor in franci elvetieni, in special, a tinut capul de afis al ziarelor din Ungaria, Polonia, Romania, Croatia etc.

Si BCE - autoritatea monetara a zonei euro -  a tinut sa avertizeze in legatura cu reconversia creditelor in franci, facand din asta un subiect de interes nu doar pentru Europa de Est, ci o tema pentru intreaga Uniunea Europeana.

O Uniunea care fost luata prin suprindere de decizia celei mai noi membre, Croatia, de a impune un mercurial pentru cursul franc/kuna, adica, pur si simplu, de a hotara sa-l tina nemiscat vreme de un an.

Dar daca problematica respectiva e clara pentru cotidienele si periodicele din Europa, sa vedem ce parere au americanii despre aceasta chestiune.

Conversia fortata a creditelor in franci elvetieni nu va fi de folos nici debitorilor, nici statului, si, in plus, va impune pierderi semnificative bancilor, precizeaza The New York Times.

Pentru multi oameni din Europa Centrala si de Est, in urma cu 25 de ani a inceput o viata noua. Regimurile comuniste au fost indepartate de la putere, fiind inlocuite de proprietate privata, democratie si piete libere, scrie ziarul american.

Dar tranzitia nu a adus numai lucruri roz. Povestea supraindatorarii in valuta a ungurilor, moneda de care populatia nu dispunea si in care nimeni nu-si incasa salariile, reflecta in parte excesul de incredere din Europa din timpul „boom”-ului economic care a precedat criza financiara.

Mirajul creditelor in valuta a facut victime in mai multe state din fostul lagar comunist european. Beneficiile erau limpezi: gratie dobanzilor mult mai mici la franci elvetieni sau euro decat la monedele locale, ratele lunare de platit erau semnificativ mai reduse. Teoretic, si riscurile erau clare, in primul rand cel de depreciere abrupta a monedelor nationale.

Insa la acel moment, acest risc parea controlabil. Monedele locale erau puternice si se astepta ca lucrurile sa ramana asa. Capitalurile straine invadau statele fost comuniste proaspat intrate in UE, care se pregateau, de altfel, sa adopte moneda unica europeana.

Dar asteptarilor induse de stat in randul populatiei cu privire la momentul aderarii Ungariei la euro au fost prea optimiste.

Se astepta ca aceasta trecere sa aiba loc in 2009, la cinci ani de la intrarea tarii in UE, ceea ce a incurajat imprumuturile in moneda europeana, debitorii gandindu-se ca, de exemplu, la un credit ipotecar pe 25 de ani, vor avea risc valutar doar timp de cativa ani, conchide The New York Times. 


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review