Ce masuri se discuta dupa socul CHF

 

Decizia Bancii Nationale a Elvetiei de a renunta la plafonul de curs de 1,2 franci/euro impus in 2011 a determinat o apreciere masiva a monedei elvetiene pe pietele externe. Atat euro, cat si monedele nationale ale statelor din Europa Centrala si de Est s-au devalorizat puternic fata de CHF, punand presiune pe debitorii cu imprumuturi in franci elvetieni.

In aceste conditii, autoritatile din mai multe state europene discuta modalitatile menite sa vina in sprijinul debitorilor cu imprumuturi in moneda elvetiana.

Polonia: Guvernul a propus bancilor de pe piata locala sa adopte dobanzi negative pentru creditele ipotecare in franci, pentru a-i ajuta pe cei 550.000 de polonezi imprumutati in moneda elvetiana.

"Le-am spus clar bancilor, iar acestea au fost de acord, sa ia in considerare aplicarea ratelor negative ale dobanzii. Riscul pietei afecteaza atat bancile, cat si clientii. Clientul accepta riscul fluctuatiei schimbului valutar, in timp ce banca isi asuma riscul modificarilor dobanzilor", a declarat Mateusz Szczurek, ministrul polonez de Finante.

In ceea ce priveste o alta solutie propusa, guvernatorul bancii centrale poloneze, Marek Belka, a declarat: „O eventuala inghetare a cursului zlot-franc ar fi stupida. Sa permitem clientilor sa plateasca imprumutul la un cursul de schimb pe care il aveam inainte de decizia bancii centrale a Elvetiei ar insemna sa incalcam contractele de creditare”.

De asemenea, Belka a respins ideea de a obliga bancile sa converteasca imprumuturile in valuta in zloti, apreciind ca aceasta masura este "periculoasa" si "nu foarte prudenta", intrucat ar produce pierderi de peste 2,7 miliarde de dolari in sistemul bancar.

Ungaria: Are in plina derulare un program de reconvertire in forinti a creditelor in franci elvetieni la cursul de la finalul anului trecut, de 256,5 forinti/CHF, curs care intre timp a crescut cu aproape 25%, insa guvernul a anuntat ca statul nu va mai interveni prin masuri administrative in favoarea debitorilor, acestia trebuind sa negocieze individual cu bancile eventuale inlesniri.

Masurile de reconversie in forinti a creditelor in CHF au vizat doar imprumuturi ipotecare, in valoare totala de 10 miliarde de euro. In prezent, insa, in Ungaria mai sunt credite auto si de nevoi personale in franci elvetieni, cu un sold total echivalent a circa 1,7 miliarde euro, care nu au fost incluse in programul de reconversie in fornti.

"Cred ca trebuie sa aiba loc negocieri intre debitori si banci. Guvernul nu poate actiona decat ca mediator. Tribunalele au stabilit deja ca debitorii trebuie sa-si asume riscul valutar", a declarat premierul Ungariei, Viktor Orban.

In Grecia, unde vor avea loc alegeri parlamentare pe 25 ianuarie, atat partidul de guvernamant al premierului Antonis Samaras, cat si formatiunea radicala de stanga Syriza, au promis masuri legislative pentru sprijinirea celor circa 70.000 de greci cu credite in franci elvetieni.  

Croatia, care are moneda legata de euro printr-un consiliu monetar, vrea sa introduca un curs de schimb valutar fix franc/kuna, timp de un an, pentru a-i ajuta pe cei 60.000 de croati care au credite ipotecare in moneda elvetiana.

Potrivit autoritatilor de la Zagreb, cursul ar urma sa fie inghetat la 6,39 kuna pentru un euro, nivelul de dinainte de 14 ianuarie 2015.

O alta posibilitate luata in calcul de executivul croat este conversia in moneda locala a creditelor in CHF. "Este important ca bancile sa ramana profitabile, dar riscul trebuie impartit", a spus premierul croat, Zoran Milanovic.

In Serbia, ministrul de Finante Dusan Vujovic a declarat ca autoritatile nu pot lua nici o masura cu privire la cursul de schimb al dinarului fata de CHF, insa a precizat ca banca centrala a Serbiei discuta cu bancile comerciale posibile solutii de sprijin pentru debitorii afectati de aprecierea francului, cum ar fi prelungirea scadentelor imprumuturilor, convertirea partiala in moneda nationala a creditelor in CHF sau reducerea dobanzilor.


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review