ANEIR: Pe exportatori nu i-a salvat nimeni cand se aprecia leul

Castigurile celor care s-au imprumutat cu ani in urma in franci elvetieni la cursuri de schimb extrem de favorabile nu s-au distribuit la toata societatea, dar acum se doreste ca pierderile acestora, in urma deprecierii masive a leului fata de CHF, sa fie suportate de toti cetatenii, din bani publici, ceea ce este grava eroare, a declarat Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR) si copresedinte al Consiliului de Export al Romaniei.

"Castigurile de atunci  ale celor care au optat (fara sa-i oblige nimeni) pentru credite in franci elvetieni nu s-au distribuit la toata societatea, dar acum se doreste ca pierderile sa fie suportate de toti cetatenii din bani publici. Este o grava eroare si o denaturare a legilor de baza ale societatii pe care ne-am dorit-o", a spus Ionescu.

El a precizat ca nu ascunde faptul ca si unii exportatori si importatori, cand au fost in situatia sa nu poata  suporta evolutiile nefavorabile ale cursului de schimb (cu ani in urma), solicitau ca autoritatile statului sa le acopere pierderile.

"Or, o asemenea practica compensatorie era specifica societatii careia i s-a pus capat in decembrie 1989. Pe vremuri cand statul era unicul proprietar  isi putea permite sa distribuie dupa bunul plac castigurile si pierderile generate de  cursurile  de revenire . Mai este insa  posibila astazi o asemenea abordare la nivel de firme sau de indivizi?", afirma presedintele ANEIR.

Ionescu a precizat ca nu se pune problema cine sunt mai importante, firmele sau persoanele fizice.

"Toti trebuie sa se bucure de acelasi tratament. In cazul persoanelor fizice este vorba acum de cateva zeci de mii de familii, care risca sa isi piarda casele. In cazul firmelor au fost  sute de mii de salariati ramasi pe drumuri, intrucat 40% din firme au dat faliment datorita variatiilor abrupte ale cursului de schimb (cu ani in urma). Si inca un aspect: cand cursul de schimb al francului elvetian a fost favorabil, cei care  au semnat contractele de imprumut au avut anumite avantaje, care acum – asa este in economia libera de piata – isi schimba sensul", apreciaza Mihai Ionescu.

El a tinut sa sublinieze ca reprezentantii BNR au tras numeroase si insistente semnale ca fiecare cetatean sa se orienteze catre acele credite care au la baza moneda in care este platit.

"Nu pledam aici pentru un tratament preferential pentru o categorie sau alta de debitori afectati de perturbatiile cursului de schimb. Dar nici nu putem accepta diferente de abordare vis-a-vis de cine este mai vocal si isi gaseste sustinatori in zona politicului sau in spatiul public. Daca nimeni nu este mai presus de lege, acest lucru trebuie acceptat si in privinta  legilor economiei de piata", a conchis Mihai Ionescu.


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review