Polonia: statul se finanteaza ieftin de la bancile carora vrea sa le impuna pierderi

 

In timp ce costurile de imprumut ale guvernului polonez se afla in scadere accentuata, gratie masurilor de politica monetara ale Bancii Centrale Europene, nu acelasi lucru se intampla cu bancile comerciale poloneze, care sufera din cauza faptului ca investitorii se tem ca eventualele masuri la care acestea ar putea fi obligate pentru salvarea debitorilor cu imprumuturi in franci elvetieni le-ar putea provoca institutiilor de credit pierderi masive.

Astfel, la inceputul anului, dobanda ceruta de investitori la obligatiunile in euro cu scadenta in 2019 ale bancii PKO Bank Polski era cu 0,75 puncte procentuale comparativ cu cea aferenta titlurilor de stat poloneze similare. In prezent, insa, acest diferential s-a majorat la 0,9 puncte procentuale. In ianuarie, costurile de imprumut ale PKO Bank Polski erau cu 2,06 puncte procentuale sub cele ale bancii ungare OTP. De atunci, diferentialul s-a ingustat la doar 1,75 puncte procentuale, scrie Bloomberg.

La doua luni dupa ce premierul de la Budapesta, Viktor Orban, a fortat bancile din Ungaria sa converteasca in forinti creditele ipotecare in franci elvetieni, obligandu-le sa suporte pierderi de 1,7 miliarde de dolari, premierul polonez Ewa Kopacz spune ca se asteapta ca si bancile din Polonia sa preia costurile unor masuri similare. Costul convertirii in zloti a unui volum de credite ipotecare reprezentand echivalentul a 35 de miliarde de dolari, la cursul de schimb CHF/zlot de la data acordarii acestor credite, ar putea ajunge la 34 de miliarde de zloti (9,1 miliarde de dolari), potrivit companiei poloneze de brokeraj Trigon Dom Maklerski.

"Ultimele comentarii oficiale arata ca riscul ca bancile poloneze sa fie fortate sa converteasca creditele ipotecare din CHF in zloti s-ar putea materializa. Este un risc imens pentru perceptia de catre investitori a sectorului bancar polonez. Costurile acestei masuri s-ar ridica la miliarde de zloti indiferent de cursul de schimb la care s-ar face conversia si s-ar deschide o cutie a Pandorii cu si mai multe presiuni pentru banci", a declarat, pentru Bloomberg, analistul Marta Jezewska-Wasilewska, de la Wood & Co.

Decizia Bancii Nationale a Elvetiei din 15 ianuarie, de a renunta la pragul de curs de 1,2 euro/CHF, a dus la deprecierea zlotului cu 22% fata de francul elvetian, majorand corespunzator ratele lunare datorte de peste o jumatate de milion de familii poloneze cu credite in franci elvetieni. Acest lucru a devenit o problema de natura politica in Polonia, care se afla in an electoral. Convertirea in zloti a imprumuturilor in CHF va figura probabil pe lista de propuneri pe care guvernul de la Varsovia o va inainta Autoritatii de Supraveghere Financiara, cu recomandarea de a fi implementate rapid, a spus premierul polonez.

"Daca voi avea de ales intre interesele bancilor si cele ale debitorilor obisnuiti, voi fi de partea oamenilor obisnuiti. Si bancile vor fi cele care vor suporta costurile, nu bugetul de stat", a subliniat Ewa Kopacz.

Astfel, Polonia se alatura Croatiei, Romaniei si Serbiei pe lista statelor care iau in considerare masuri administrative de impunere a convertirii in moneda nationala a creditelor denominate in franci elvetieni. Autoritatile croate au aprobat deja un plan de acest tip, al carui cost pentru banci va fi de circa 73 de milioane de dolari, potrivit calculelor bancii centrale de la Zagreb. In Polonia, Autoritatea de Supraveghere Financiara a calculat, in octombrie 2013, ca eventuala convertire in zloti a imprumuturilor in CHF la cursul de la data acordarii creditelor ar provoca bancilor pierderi de pana la 50 de miliarde de zloti.

"Transferul de la debitori la banci a pierderilor generate de evolutia nefavorabila a cursului de schimb, prin convertirea fortata a creditelor din franci in zloti, nu este o solutie corecta si ar putea deteriora grav credibilitatea Poloniei. In plus, va face finantarea externa a sectorului bancar polonez mai dificila si mai scumpa", comenteaza Lutz Roehmeyer, responsabil cu investitii in obligatiuni emergente la divizia de asset management a Landesbank Berlin.

Saptamana trecuta, a avut loc o intalnire pe aceasta tema la banca centrala a Poloniei, la care a participat guvernatorul Marek Belka (foto), alaturi de bancile comerciale si de Autoritatea de Supraveghere Financiara. Ideea de a obliga bancile sa modifice cursul de schimb al creditelor in CHF nu s-a numarat printre concluziile intalnirii. In schimb, s-a convenit ca bancile trebuie sa tina cont de dobanzile negative la franci elvetieni, sa evite solicitatea de garantii suplimentare si sa extinda maturitatea creditelor pentru clientii cu probleme de rambursare.

Asociatia Poloneza a bancilor i-a sfatuit pe membrii sai sa converteasca creditele acelor clienti care solicita acest lucru fara taxe si comisioane suplimentare, folosind cursul de referinta calculat de banca centrala.

Radoslaw Bodys, economistul sef al bancii PKO, a declarat ca ideea convertirii creditelor din CHF in zloti este "nepractica" si ca implementarea ei este "improbabila".

"Daca guvernul va decide ca bancile trebuie sa suporte o parte din costurile conversiei, acest lucru va scumpi finantarea de pe piete a sectorului bancar polonez, in special a acelor banci care au fost active in acordarea de imprumuturi in valuta straina", spune Radoslaw Cholewinski, manager la compania de asset management Pioneer Pekao TFI.


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review