Ce trebuie sa stim despre banci: Cand au aparut primele banci in istorie?

 

Bancile si sistemul bancar nu sunt catusi de putin o inovatie recenta a modernitatii. Practic, activitatea bancara, institutiile specializate in economisire si creditare, sunt la fel de vechi precum insasi economia.

Bancile au inceput sa apara odata cu debutul utilizarii banilor ca mijloc de schimb in cadrul tranzactiilor comerciale cu bunuri si marfuri.

 

1 sumer

 

Primele atestari documentare cu privire la activitatea bancara provin din regiunea asiatica a Mesopotamiei si apartin culturii sumeriene, una dintre cele mai veche civilizatii cunoscute.

Istoricii si arheologii dateaza vechimea primelor institutii cu activitate similara cu cea bancara cu aproximativ 20 de secole inainte de Christos. In acea perioada, functia monetara era jucata de anumite marfuri, cum ar fi cerealele sau argintul.

Primele institutii de depozitare si credit al acestor marfuri cu valoare monetara, respectiv cu putere de schimb, au fost templele, cum ar fi templul babilonian al zeului-soare Samas din Sippar, considerat de multi istorici a fi fost prima banca din lume.

Templele au fost alese drept "sedii" ale primelor institutii bancare din lume intrucat beneficiau de o dubla protectie. Pe de o parte, data fiind importanta lor pentru organizarea politica, sociala si culturala a epocii, erau pazite in permanenta de trupe inarmate.

Pe de alta parte, erau considerate spatii sacre, beneficiind de protectie divina. Acest din urma aspect era de natura sa cultive si sa intareasca si increderea potentialilor clienti in cinstea si corectitudinea operatiunilor efectuate de banca.

 

2 temple

 

Primele operatiuni bancare erau extrem de simple in comparatie cu complexitatea activitatii bancare din epoca moderna, dar nu mai putin importante pentru bunul mers al activitatilor economice din epoca si pentru gestionarea resurselor financiare ale indivizilor, institutiilor si autoritatilor politice.

Principala activitate a bancilor in acea perioada era preluarea de depozite de la clienti, indiferent de moneda-marfa in care erau constituite acestea. Depozitele erau de doua feluri. Pe de o parte, era vorba despre cele constituite doar pentru pastrarea in siguranta a marfurilor respective si pentru care depozitarul platea un comision bancii. Pe de alta parte, existau si depozite purtatoare de dobanda si care puteau fi utilizate de banca la acordarea de imprumuturi.

Odata cu aparitia primelor banci au fost emise si primele seturi de reglementari ale activitatii bancare de catre autoritatile politice. Celebrul cod al regelui babilonian Hammurabi (aprox. 2123-2108 i.Chr.) contine o sectiune importanta de norme bancare si monetare. Printre aspectele reglementate se numara controlul dobanzilor practicate de catre institutiile bancare.

 

2 hamu 2

 

De asemenea, imprumuturile nu se puteau acorda in orice conditii, ci trebuiau mai intai avizate si aprobate de catre functionarii Curtii. Dobanda maxima care putea fi perceputa de banci la acordarea de credite era plafonata, in general, la 33%.

Izvoarele epocii arata ca cele mai scumpe imprumuturi, care se apropiau de aceasta limita maxima de 33%, erau cele constand in cantitati de orz. Imprumuturile in argint purtau dobanzi in jurul valorii de 25%.

Tot in Babylon, in urma unor sapaturi arheologice, au fost descoperite niste tablite de lut in care erau mentionate dispozitiile unui contract de imprumut angajat de o preoteasa pentru construirea unui templu. Astfel, documentul prevedea faptul ca restituirea imprumutului si a dobanzilor era facuta odata cu obtinerea recoltei, iar efectuarea platii putea fi facuta catre orice persoana care prezenta tablita respectiva. Practic, putem considera acea tablita de lut o prima forma de efect de comert sau cambie.

 

3 babylon

 

Codul lui Hammurabi mai reglementa, printre altele, tipurile de bani in care trebuiau efectuate anumite plati. De exemplu, pentru inchirierea de vite de povara si angajarea de muncitori agricoli, platile trebuiau facute in grane.

In schimb, medicii, veterinarii, mestesugarii, zidarii si croitorii trebuiau platiti in argint. Acest control strict al circulatiei sociale a tipurilor de bani era menit sa mentina sistemul de ierarhii din societate, iar pedepsele pentru incalcarea acestor norme erau extrem de severe.


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review