În UE nu există simetrie. Când economistul-şef al BCE vorbeşte de ea, înseamnă că Germania pierde

Abordarea noului preşedinte al SUA, Donald Trump, în materie de comerţ internaţional indică o tendinţă spre acorduri bilaterale, cu riscul atragerii unor reacţii negative simetrice din partea ţărilor lăsate în afară, avertizează Peter Praet, economistul-şef al Băncii Centrale Europene (BCE).

"Cred că este necesară multă grijă, deoarece istoria ne arată că atunci când mergi într-o direcţie celelalte ţări vom merge în direcţia opusă, astfel că vor apărea riscuri de reacţii simetrice în comerţul mondial", a declarat Peter Praet, citat de Reuters.

Trump a decis retragerea SUA din Acordul de Parteneriat Transpacific (TPP). În plus, a transmis Mexicului şi Canadei intenţia de renegociere a Acordului comercial nord-american (NAFTA).

Cancelarul german Angela Merkel a exprimat disponibilitatea de a coopera cu Administraţia Trump, dar vicecancelarul Sigmar Gabriel a denunţat accentele "naţionaliste" ale noului lider american și a avertizat că UE nu va fi obedientă, nu se teme şi ar putea îmbunătăţi relaţiile cu China şi Asia.

Germania va avea nevoie de o nouă strategie economică, orientată spre Asia, în cazul în care Trump va iniţia un război comercial cu China, a atras atenția vicecancelarul Sigmar Gabriel, care a criticat abordarea protecţionistă a lui Trump.

Ca să înţelegem despre ce este vorba în această chestiune, Praet sugerează că tratatele bilaterale între Statele Unite şi unele ţări UE ar crea un avantaj comparativ exporturilor către SUA în dauna schimburilor comerciale din interiorul Uniunii. Și atunci UE poate încheia tratate simetrice cu state din Asia, precum China.

Da, numai că ţările UE nu sunt simetrice între ele, aşa cum se vede cu Statele Unite. Și apoi ţările din Europa, cu excepţia Germaniei şi a unor „sateliţi”, nu au o poziţie de exportator pe relaţia cu statele din Asia, ci de importator. Or, pe seama unor noi acorduri bilaterale ar începe să se situeze în competiţie cu Germania pe piața americană. Iată ce se ascunde în spatele reacţiei legate de simetrie.

De fapt, Germania se teme că nu-şi va mai păstra hegemonia economică în Uniunea Europeană. Simetria poate fi invocată la nivel de UE, dar nu în interiorul său. Majoritatea ţărilor  - cu excepţia Germaniei, Olandei sau Austriei - ar trebui să fie mulţumite de politica economică a Administraţiei Trump, ce le oferă posibilitatea de a se echilibra intern şi de a scăpa din capcana monedei unice, pe care au adoptat-o pe baza unei parităţi aleatorii cu monele naţionale.

Este foarte greu de înţeles de ce cele mai multe state ale Uniunii Europene nu ar saluta noua politică a lui Trump, care întăreşte relaţiile parteneriale din UE, în dauna rolului dominator al Germaniei, care ar fi constrânsă să schimbe paradigma şi să accepte, la fel ca SUA, avantajele relaxării fiscale.


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review