Bancile internationale ar trebui sa-si listeze subsidiarele la bursele locale – interviu cu Claudiu Cercel, director general-adjunct BRD - Groupe Société Générale

 

Cand ii intreb pe bancherii care conduc institutii de credit membre ale unui grup international de ce nu-i cotata subsidiara la bursa, ei imi raspund ca e listata banca-mama. Dvs ce parere aveti?

 

La modul general, postura respectiva tine de cultura corporativa, de exercitiul transparentei si de perceptia asupra rolului si utilitatii pietei de capital.

Totusi, cand un grup bancar international cu un model de business diversificat este prezent printr-o banca sistemica pe o piata emergenta, exista asteptarea unui aport important la dezvoltarea pietei de capital locale inclusiv prin listarea subsidiarei locale.

De altfel se fac declaratii recurente din partea unor actori bancari locali, parte din grupuri internationale, si care au activitate si pe piata de capital, in favoarea accelerarii dezvoltarii acesteia.

Si unii fac lucruri bune in aceasta directie. Este foarte bine dar poate ca demersul de a sfatui companii sa se listeze la bursa ar fi si mai credibil daca bancile respective ar fi ele insele listate supunandu-se astfel unor rigori mai severe de guvernanta.

 

In ce masura atunci cand sunt cotate la bursa si subsidiarele de pe pietele emergente, entitatea – mama „plateste” mai putin prin reducerea pretului actiunilor pentru ceea ce se intampla pe pietele in dezvoltare, cu grad mai ridicat de risc decat piata matura? 

 

Exemple recente au aratat ca actiunile unor grupuri bancare internationale cu prezente pe piete emergente au fost influentate de evolutii macroeconomice sau macroprudentiale de pe acele piete indiferent de listarea sau nu la bursele locale a subsidiarelor.

Nu cred prin urmare intr-un dezavantaj conceptual indus de listarea unei subsidiare asupra evolutiei actiunilor societatii mama. In final aceasta tine de soliditatea fondului de comert, a bilantului, a contului de profit si pierderi si a fluxurilor de numerar, elemente ce modeleaza increderea investitorilor.  

 

Bancile romanesti au luat in cele din urma exemplul celor poloneze si au inceput sa emita bonduri. Credeti ca societatile bancare romanesti lanseaza obligatiuni pentru a dezvolta proiecte noi, ori numai pentru a le refinanta pe cele vechi?

 

Prin emisiunile de obligatiuni se adreseaza unele din rigorile reglementarilor macroprudentiale emise in anii de criza financiara, in special cele referitoare la echilibrele de scadente intre activele si pasivele bancare.

In alta ordine de idei insa este si o necesitate indusa de avantul creditelor ipotecare in moneda nationala.

Acestea au scadente contractuale lungi si impun bancilor securizarea unor surse de lichiditate pe termene cat mai apropiate posibil, depozitele clasice neputand raspunde decat partial acestui deziderat. 

 

Orice listare sau emisiune de bonduri înseamna transparenta si sa te lasi judecat de piata. Sa intelegem ca firmele romanesti nu se impaca deloc cu asta si din acest motiv sunt listate in numar mic la bursa?

 

Istoric vorbind nu este chiar un reflex natural al guvernantei firmelor din Romania.

S-au facut insa pasi importanti si atat contextul cat si necesitatile prefigureaza o accelerare a acestei tendinte.

Provocarea va fi insa sa se aduca catre piata de capital si deci catre rigorile guvernantei transparente si alte sectoare ale economiei reale, avand in vedere ca in prezent bursa romaneasca are o concentrare mult prea mare pe doua dintre acestea: energetic si financiar.

 

In ce masura poate reprezenta bursa o alternativa viabila la  reducerea semnificativa a fluxurilor de investitii straine directe?

 

Intr-o economie aflata in convergenta, cu acuta nevoie de capital si de expertiza, bursa nu este o alternativa la ISD, ci trebuie sa fie in primul rand un canal complementar de finantare a economiei reale.

In acelasi timp insa este si un promotor al bunei guvernante corporative si un facilitator al descoperirii preturilor activelor financiare, element determinant in functionarea unei economii capitaliste eficiente.    


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review