Opinia mea exprimata in editorialul “Ne permitem limba romana?” (http://jurnalul.ro/editorial/ne-permitem-limba-romana-685443.html sau http://bloguluibalan.ro/index.php/opinii/407-ne-permitem-limba-romana) a starnit emotie si a polarizat atentia asupra problematicii nationale, desi principalul lucru asupra caruia atragea atentia era ca sistemul educational trebuie reformat.
Nu am o problema cu limba romana in care scriu in momentul de fata, ci cu utilizarea acesteia in scop nationalist. Ceea ce face sa scapam multe ocazii de a imbunatati invatamantul. Daca discutam de restructurarea economie reale si a sistemului bancar, firesc este sa ne preocupe si reformarea educatiei de stat si a programei unice.
Iar daca ne uitam la britanici, ca tot i-am adus in discutie in acel editorial, ei incearca, deopotriva, sa-i faca pe oameni sa gandeasca si sa se poate exprima, dar si sa invete o meserie.
Asadar, normal este sa ne exprimam mandria de a vorbi limba materna, dar sa ni se ofere si posibilitatea de a ne califica intr-o profesie, la un nivel cat mai inalt posibil.
Din pacate insa, la momentul actual accentul cade doar pe mandria de a vorbi limba romana, si chiar si in aceste conditii sunt putini cei care se exprima corect. Or scopul ar trebui sa fie acela, dupa cum vedem la englezi, sa ne vorbim bine, chiar foarte bine, limba, dar sa ne si pregatim profesional.
Si pentru ca nicio componenta sa nu fie neglijata in detrimentul celeilalte e necesar ca invatamantul sa se imbunatateasca intensiv, calitativ. Adica, nu sa se mareasca volumul de studiu, ci sa fie altfel structurat.
Dupa cum se observa, educatia are aceeasi problema ca si economia: lipsa de productivitate. Si daca ne amintim bine, in anii ’90 am preferat sa agitam stindardul nationalist sub sloganul “Nu ne vindem tara”, in loc sa atragem capital si sa cream locuri de munca.
Suntem in punctul in care avem nevoie de o noua arhitectura, atat institutionala, cat si mentala. Gandirea trebuie reasezata pe toate toate palierele economiei si societatii romanesti.
Cele mai vizionate
Ultimele
-
"Da’ dobanda, cat e dobanda? Dincolo era mai ieftin!"
(Stiri) 9 Oct 2014 -
Americanii rezolvă, europenii caută vinovați de serviciu
(Analize) 18 May 2016 -
Antipesedismul de paradă a creat falşi politicieni de dreapta
(Opinii) 19 Dec 2016 -
Banca centrală trebuie să prevină riscul european al dării în plată, cu ajutorul instanţelor internaţionale
(Opinii) 2 May 2016 -
Ce reprezinta si cum se calculeaza PIB-ul?
(Stiri) 6 Sep 2014
Leave your comments
Login to post a comment
Post comment as a guest