Intr-o tara in care stanga se remarca prin masuri liberale, pe care dreapta incearca sa le corecteze cu initiative socialiste, ministrul finantelor pare ca vine sa restabileasca normalitatea doctrinara si discuta de posibilitatea ca impozitele pe proprietate sa creasca cu pana la 500%.
In acelasi timp, insa, el pledeza si pentru o Romanie, care sa pregateasca terenul pentru "posibilii investitori care vor sa isi mute investitiile”.
E limpede ca e vorba de o neintelegere si ca celui ce vantura idei contradictorii ii e greu sa iasa din pielea ministrului ce ia banii de la piete si ii aloca discretionar. Dar daca tot a pomenit si de investitori si de proprietate poate ca e bine sa mai explicam o data ce inseamna reforma structurala si ce legatura are asta cu investitiile strainilor.
Dupa cum se stie, exporturile Romaniei au o valoarea adaugata redusa, iar importurile - una mare. Avand in vedere aceasta situatie structural precara, e necesar sa ajungem sa producem niste marfuri macar cu o valoare adaugata medie, si pentru asta e nevoie sa atragem muncitori straini care sa ne invete sa le fabricam. Dupa care, peste 5 ani, cand romanii se vor pricepe sa faca ceea ce iau acum din import, strainii pot sa se intoarca la ei in tara daca doresc.
E adevarat ca, in prezent, sunt multi romani care lucreaza in afara si unul dintre negociatorii FMI ne sfatuia sa-i aducem inapoi. Totusi ei muncesc in agricultura si genereaza o valoare adaugata scazuta. Noi am avea nevoie - in schimbul taranilor romani - de niste muncitori spanioli care sa lucreze in domeniile deficitare. Pe optica asta au mers polonezii, ai caror politicieni au avut si alte preocupari decat castigarea alegerilor, si acum pot produce bunurile pe care le cumparau inainte din afara. Si, paradoxal, cu import de forta de munca, somajul scade, iar bugetul si sistemul de pensii castiga, deoarece Romanie e subcapacitata.
Dar pentru ca cele spuse sa fie puse si in practica trebuie sa se renunte la secventa cu taiatul costurilor in care s-au specializat atat de bine Finantele. Pentru asta-i necesar ca proprietatea sa nu mai fie aproape deloc taxata. Fiindca in felul acesta ii incurajezi pe straini sa vina aici - atat pe investitori, cat si pe lucratori - si sa achitioneze inclusiv active imobiliare. Iar un mediu stimulativ, genereaza “trafic”. Locul strainilor care se plictisesc si pleaca e luat imediat de altii.
Din pacate, politicienii de la noi privesc spre Europa si daca ea este protectionista se gandesc ca acesta e modelul bun si pentru Romania. Chiar daca, in Statele Unite - spre care se uita cu jind UE - echilibrul structural s-a atins cu import de populatie calificata, ceea ce a imbunatatit inclusiv structura pe grupe de varste. O forta de munca ce nu ezita sa migreze cand exista facilitati.
Cele mai vizionate
Ultimele
-
"Da’ dobanda, cat e dobanda? Dincolo era mai ieftin!"
(Stiri) 9 Oct 2014 -
Americanii rezolvă, europenii caută vinovați de serviciu
(Analize) 18 May 2016 -
Antipesedismul de paradă a creat falşi politicieni de dreapta
(Opinii) 19 Dec 2016 -
Banca centrală trebuie să prevină riscul european al dării în plată, cu ajutorul instanţelor internaţionale
(Opinii) 2 May 2016 -
Ce reprezinta si cum se calculeaza PIB-ul?
(Stiri) 6 Sep 2014
Leave your comments
Login to post a comment
Post comment as a guest