Pentru investitorii experimentați, pierderile sunt o rutină a meseriei

Cartea "Minighidul tranzacțiilor financiare. Strategia de urmare a tendințelor pieței pentru obținerea de mari câștiguri" este o compilație care prezintă carierele mai multor traderi de succes de pe Wall Street, laolaltă cu metodele și strategiile lor de a obține profituri indiferent de tendințele piețelor. Cartea a apărut la Editura Publica, cu sprijinul Erste Asset Management.

Caracteristica comună a viziunii personajelor prezentate în carte este că nici unul dintre ele nu crede în așa-numita "teorie a eficienței piețelor". Teoria respectivă nu are nimic de a face cu capitalismul sau cu economia de piață. Ci afirmă, în esență, că, în orice moment, piețele financiare se află în echilibru sau pe cale de a atinge starea de echilibru.

"Care este realitatea? Piețele se află adesea în situații de dezechilibru, iar aceste situații pot produce profituri considerabile – profituri care, de-a lungul timpului, vor depăși semnificativ pierderile care pot apărea când piețele sunt normale, echilibrate. Când spun evoluție dezechilibrată, haotică, vă rog să vă amintiți de cursul de statistică pe care probabil că l-ați urât. Mă refer la coada unei curbe normale de distribuție, în formă de clopot: evenimente extreme , cu creșteri sau scăderi ample, care se presupune că sunt foarte rare, dar care se întâmplă de fapt cu regularitate. Adică cu toții știm că lumea este haotică. Cu toții suntem conștienți că pot apărea surprize. Știm că a încerca să explici lumea printr-o curbă clopot perfect simetrică, printr-o distribuție normală, nu este prea inteligent... atunci de ce să nu-ți construiești o strategie de tranzacționare profitând de aceste lucruri?", se afirmă în carte.

Pentru traderii de meserie, de altfel, pierderile nu sunt câtuși de puțin o sperietoare, ci o rutină a profesiei, câtă vreme pot fi ținute sub control. În acest sens, în prefața cărții este citat Ben Stein, scriitor american, avocat, actor și comentator politic și economic, autor al discursurilor foștilor președinți Richard Nixon și Gerald Ford. Acesta a spus la un moment dat că „Dacă nu ai pierdut o grămadă de bani în perioada crizei din 2008, probabil că făceai ceva greșit”.

În consecință, o bună parte a oricărei strategii câștigătoare la Bursă este un bun management al pierderilor asumate:

"Dacă piața bursieră e în creștere, tu trebuie să cumperi. După ce cumperi, dacă începe să scadă piața și pierzi bani, soluția e să ieși din joc. Cum știi când să ieși? Trebuie să fii dispus să pierzi o anumită sumă de bani dacă cursul tendinței nu iese în favoarea ta. Soluția pentru limitarea sumei de bani pierdute este să-ți recunoști înfrângerea. În mod acesta îți păstrezi intact capitalul. Să presupunem că acțiunile Apple sunt la 300. Decizi să cumperi. Speri că acțiunile vor urca până la 400, dar nu ai de unde să știi sigur că așa va fi. Așa că atunci când cumperi la 300 îți spui: Sunt dispus să pierd doar 5% din banii mei (acesta e doar un exemplu). Dacă ai 100 000 $ și îi investești pe toți în Apple, atunci ești dispus să pierzi 5 000 $, sperând că tendința va urca pâna la 400. Dacă acțiunile Apple încep să se ducă în jos, iar tu ai pierdut deja 5 000 $, e timpul să te retragi. Asta-i tot. Aceasta e pe scurt ceea ce se numește a urma tendința pieței. Dacă acțiunile Apple nu se prăbușesc și nu pierzi cei 5 000 $, rămâi în joc cât de mult poți", se mai spune în carte. 


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review