Darea în plată - o victorie à la Pyrrhus care abate atenţia de la adevăratele probleme ale României

Tot felul de instanţe locale au dat dreptate în procese intentate băncilor clienţilor acestora, dar marea problemă a acestor decizii era că ele nu acţionează universal, nu se judecă pe precedente ca la anglo-saxoni, şi atunci s-a creat impresia că trebuie să apară o lege  pentru a corecta unitar erorile.

Din păcate însă, când actul normativ a prins contur s-a observat că nu prea se ştie cine e destinatarul. Băncile nu-şi îmbunătăţesc relaţia cu clienţii cu ajutorul lui, dimpotrivă, ceea ce însemnă că nu-şi atinge scopul. Iar dacă legea nu produce reformarea sistemului bancar înseamnă că i se poate pune lejer eticheta de ambiguă.

Aristotel spunea că dacă vrei să afli adevărul lasă la o parte cauza şi analizează efectul. În acest moment, în care legea nu e încă în vigoare, n-avem cum să ştim exact ce urmări va avea , dar putem vedea limpede ce efecte nu va avea. Legea nu va genera restructurarea băncilor.

Şi încă o remarcă importantă. Dacă o iniţiativă legislativă nu doreşte să îndrepte ceea ce şi-a propus, indiferent că e o lege socială sau una de reparaţie, atunci ea provoacă doar dezbateri sterile şi iroseşte resursele. Fără a mai pune la socoteală că va complica un cadru legislativ deja stufos.

Aşadar, asistăm la o alocare eronată a resurselor societăţii şi ne întrebăm cine are interesul ca în spaţiul social românesc să se poarte dezbateri inutile ce abat atenţia de la adevăratele probleme şi să se deturneze resursele din zona în care ar trebui să se concentreze? Cine are nevoie  de victorii à la Pyrrhus? Oare noi, românii, suntem supuşi, în prezent, unui test ca să ni se arate cât de uşor e să devină “naturale” nişte lucruri aberante, pentru ca, pe baza penibilului situaţiei, să se observe cât de slab stăm din punct de vedere al educaţiei, managementului şi puterii de reacţie? Din nefericire, cei din străinătate când se uită la noi în această perioadă cam asta observă.

În fine, instituţiile care şi-au făcute publice părerile prin reprezentanţii lor au avut - datorită Constituţiei - un punct de vedere comun, legea trebuie să îmbrace o formă socială. Dar ceea ce e necesar să se înţeleagă bine e că în toate cazurile -  fie că e socială, reformează sistemul sau oferă reparaţii - legea acţionează retroactiv. Acest lucru - retroactivitatea -  poate fi acceptat doar când vorbim de o lege socială, aşa cum au sugerat persoanele abilitate.

Şi totuşi e greu  să ne împăcăm, în continuare, cu ideea că legea generează atât de multe discuţii. Oare vrea cineva să ne facă de râs în faţa celorlalţi europeni? Fiindcă stângăcia cu care e iniţiat şi susţinut actul normativ a ajuns să ne facă să ne punem serioase semne de întrebare, în contexul în care, reiterez, e uşor de văzut ce efecte nu va avea. Ce sens are o astfel de iniţiativă ce provoacă confuzie, risipeşte resursele şi abate atenţia de la adevăratele probleme?

Inclusiv redactarea acestui articol de opinie e o irosire de resurse. Dar dacă tot m-am apucat să-l scriu, poate că e bine să-i întărim latura penibilă şi să aruncăm o privire dincolo de Atlantic, unde Trump spune că nu-i plac homosexualii și, paradoxal, câştigă teren.

El arbitrează faptul că deşi e politically correct să fii tolerant ca societate, americanii, ca indivizi, nu-s deloc aşa. Ceea ce îmi aduce aminte de un banc cu un moş, care atunci când e întrebat de ce emigrează răspunde: Când eram copil homosexualitatea era pedepsită, acum e acceptată. Bine şi totuşi de ce părăşeşti ţara? Pentru că vreau să plec înainte de a deveni obligatorie.

Acest banc relevă diferenţa clară între convingerile indivizilor şi ceea ce e politic corect, exact ceea ce speculează Trump.

Şi aceeaşi problemă de ipocrizie o vedem şi la legea dării în plată. Pentru că politicienii promovează ceva ce pedepseşte băncile chiar dacă nu le schimbă comportamentul.

Atât darea în plată, cât şi discursul politically correct din jurul chestiunii homosexualităţii sunt menite să susţină imaginea politică fără să îndrepte nimic. 


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review