Mai puţine servicii, mai multă inteligenţă

Ca întotdeauna, nişte atentate teroriste, pe care administratorii unor ţări n-au fost în stare să le prevină prin intermediul serviciilor secrete, servesc altor state, ce gestionează mai prost, să vină cu măsuri prin care găsesc motive să intre mai mult cu bocancii în casa omului.

Premierul Dacian Cioloş a declarat, la ProTV, că Guvernul va supune dezbaterii publice un nou proiect de lege privind înregistrarea cumpărătorilor de cartele prepay, în condiţiile în care cartele telefonice preplătite au fost utilizate în alte ţări pentru pregătirea de atentate teroriste. De parcă teroriştii nu pot să comunice prin skype...

În fine, România are deja o serie de avantaje certe în lupta împotriva terorismului. Tehnologia contactless, care funcţionează selectiv la metrou, în funcţie de banca de la care ai cardul, permite să meargă mai puţine persoane cu acesta, ceea ce ar face să existe mai puţine victime în cazul unor atentate. De asemenea, volatilitatea cadrului fiscal limitează investiţiile străine în economia românească, ceea ce implică un interes mai redus pentru finanţarea operaţiunilor teroriste.

Nu în ultimul rând, faptul că jumătate dintre români locuiesc la ţară, şi mulţi au hazna în fundul curţii, reprezintă un dezavantaj pentru atentatori, nu doar în ceea ce priveşte raritatea aglomeraţiilor urbane de la noi, ci şi pentru că dacă pui o bombă în casa unui om din mediul rural, atât de cunoscut primului ministru, poţi să ratezi atentatul, dacă persoana e plecată la toaletă.

Iar ceea ce înţeleg cel mai puţin, este de ce la englezi, ce s-au confruntat cu atentate teroriste, pot fi procurate în continuare cartele preplătite fără să-ţi declini identitate? Pentru că ei au servicii secrete inteligente, după cum rezultă din denumirea lor, iar la noi sunt doar „de informaţii”, atitudine ce reverberează în atitudinea demnitarilor? Fiindcă, noi, românii, doar la asta ne mărginim să ascultăm telefoanele, să-i urmărim pe străini pe stradă, să monitorizăm traficul de internet, şi cam asta este toată activitatea serviciilor, de procurare de informaţii? De ce nu-şi asumă responsabilitatea, şi din titulatură lor să reiasă că informaţia e analizată şi coroborată? Într-o astfel de situaţie măsurile de securitate ar fi în aşa fel făcute, precum la britanici, ca să nu dăuneze capitalismului. Invers decât în situaţia actuală, în care birocraţii autointitulaţi tehnocraţi mai au un pic şi ne trec la fascism, care în definitiv este tot un stat social, care se încearcă să fie organizat în conformitate cu perspectivele, valorile şi sistemele corporatiste.

Dar noroc că Marea Britanie îşi pune problema să părăsească Uniunea Europeană, ceea ce-l ajută pe Dacian Cioloş să nu i se mai dea exemple care-l încurcă. Englezii vor să abandoneze UE tocmai pentru că politica refugiaţilor, a Angelei Merkel, a provocat până acum două atentate, şi nu sunt de acord cu modul discreţionar în care e condusă, în cheie sovietică.



 


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review